Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Melkveehouders in Amstelland planten bomen op hun erf

  •    •  
27-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
achterhoek

Achterhoekse boerderij

© Fotograaf Zwarteraaf

In Amstelland startten zestien melkveehouders vorig weekend met het planten van bomen op en rond hun erf. Daarmee dragen ze bij aan de lokale biodiversiteit en een klimaatrobuuster landschap. Het project maakt deel uit van De Groene Stelling, een coalitie van maatschappelijke partijen, boeren, ondernemers en bewoners. Samen zetten ze in op een groener, biodiverser en toegankelijker landschap in de omgeving van Amsterdam.

250 inheemse bomen en struiken

Elk deelnemend melkveehouderijbedrijf plant gemiddeld 250 inheemse bomen en struiken op en rond het erf. Hiermee versterken ze het groene landschap rond Amstelveen, Ouderkerk aan de Amstel en Amsterdam. Dat maakt het gebied niet alleen biodiverser, maar ook aantrekkelijker voor de fietsers en wandelaars uit de buurt. De beplantingsplannen zijn samen met het Agrarisch Collectief Noord-Holland Zuid gemaakt. Het is belangrijk dat ze de bomen en struiken planten op plekken waar het geen negatieve invloed heeft op weidevogels. Die houden namelijk juist van een open landschap.

Investeren in een klimaatrobuuster landschap

Het gaat om boeren die zijn aangesloten bij het lokale zuivelbedrijf Boeren van Amstel en het Agrarisch Collectief Noord-Holland Zuid. Zij werken hiervoor samen met stichting Trees for All, het Agrarisch Collectief Noord-Holland Zuid, Boeren van Amstel en de coalitie De Groene Stelling. Naast een beplantingsplan op maat, ontvangen alle deelnemende boeren het juiste plantmateriaal en krijgen ze advies voor langdurig beheer en onderhoud.

De boeren planten de bomen op hun eigen grond en Trees for All zorgt voor de financiering van de beplanting. Ook is het project een investering in een klimaatrobuuster landschap. De Groene Stelling geeft hiermee het startschot voor verdere vergroening van het landschap binnen de Metropoolregio Amsterdam.

De Groene Stelling

De Groene Stelling zet in op de productie van gezond voedsel, een goed verdienmodel voor boeren, meer ruimte voor water en natuur en een toegankelijker landschap. Het is een beweging van maatschappelijke partijen, boeren, bedrijven en bewoners van het gebied.

De partijen roepen ook andere organisaties en mensen op om te investeren in een groener, biodiverser en klimaatrobuuster landschap. Dit kunnen zowel overheden zijn die gronden hebben om bomen op te planten als boeren die willen extensiveren of bedrijven en bewoners die hun steentje willen bijdragen.

Bron: De Groene Stelling

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.