Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Melkveehouders gaan zon oogsten

  •  
14-01-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zon_63.jpg
Een aantal melkveehouders gaat dit jaar zonder subsidie zonne-energie oogsten. Deze pilot voor zonnepanelen is mogelijk gemaakt dankzij een flinke korting via Wij Willen Zon en op initiatief van CONO Kaasmakers, bekend van Beemster kaas. De Noordhollandse kaasmaker gaat zelf zonnepanelen leggen en helpt een deel van de eigen leveranciers met de installatie. "Wij vinden duurzaamheid het streven naar een goede balans in de hele keten van koe tot kaas."
Dankzij de eenmalige collectieve korting van ruim 30 procent op de panelen van de stichting Wij Willen Zon en de extra aftrekmogelijkheden van de fiscus kunnen boeren hun investering relatief snel terugverdienen. "Tot eind januari kun je nog bij ons intekenen.  legt Marjan Minnesma van de stichting Wij Willen Zon uit. "Hoe eerder je begint, hoe eerder je gratis eigen, duurzame stroom aanmaakt."
De boeren gaan onder meer een beroep doen op de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en de Energie Investeringsaftrek (EIA) die de belastingdienst aan ondernemers biedt. Boerenbedrijven hebben vaak voldoende ruimte op de grond en op schuren voor een optimale zonnepaneleninstallatie. De gunstige voorwaarden maken een investering in zonnestroom snel renderend.
Wij willen zon
Wij Willen Zon is stichting met een collectief aanbod tot eind januari 2011 voor de beste kwaliteit zonnepanelen met ruim dertig procent korting. Enkele duizenden particulieren hebben in korte tijd in getekend. De pilot van CONO Kaasmakers is een van ruim vijftig bedrijfsmatige projecten door het hele land.
CONO Kaasmakers
CONO Kaasmakers, de coöperatie achter Beemster kaas, heeft de ambitie om de lekkerste en duurzaamste kaas te maken. Het bedrijf introduceerde in 2002 als eerste in Europa premies voor melkveehouders die hun koeien buiten laten grazen. Sinds 2008 werkt de coöperatie samen met ijsmakers Ben & Jerry’s aan het duurzaamheidsprogramma Caring Dairy. Daarmee werkt de coöperatie aan het verduurzamen van de keten van koe tot kaas. Zij trekt hierbij op met ketenpartners, zoals melkveehouders en transporteurs.
Het duurzaamheidsprogramma Caring Dairy staat voor Blije koeien, Blije boeren en een Blije aarde. Binnen Caring Dairy bepalen veehouders zelf hoe ze hun eigen melkveebedrijf verduurzamen. De nadruk ligt daarbij op de vijf belangrijkste aspecten voor de Nederlandse melkveehouderij: bedrijfseconomie, landschap, arbeidsomstandigheden, energieverbruik en dierenwelzijn. De vijfhonderd veehouders van de coöperatie leveren jaarlijks 315 miljoen kilogram melk. CONO Kaasmakers maakt jaarlijks 28 miljoen kilo kaas.
Bron: Urgenda
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor