Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Afgebrande megavarkensstal De Knorhof omzetten naar akkerland

  •    •  
27-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
130 keer bekeken
  •  
Varkens_pixabay

© Pixabay

Stankoverlast

De Knorhof veroorzaakte onder andere veel stankoverlast. Daarom protesteerden omwonenden massaal toen bekend werd dat de eigenaar de stallen wilde herbouwen. Ook dierenrechtenorganisaties hebben zich steeds verzet tegen herbouw en hielden zelfs drukbezochte herdenkingen voor de verbrande varkens. Na de brand in De Knorhof zijn er nieuwe regels gemaakt voor de brandveiligheid van stallen.

Overtreden van de dierenwelzijnswet

Straathof heeft in Duitsland een beroepsverbod wegens herhaaldelijke overtredingen van de dierenwelzijnswet op zijn bedrijven daar. Hij is sinds 2019 bezig om een nieuwe vergunning te krijgen voor de herbouw van de varkensfokkerij in Erichem. De gemeente Buren en de provincie Gelderland hebben nu besloten dat terugkeer van De Knorhof niet wenselijk is. Zowel vanwege de overlast als vanwege de grote stikstofemissie die het bedrijf veroorzaakt. Er is daarom in het nieuwe bestemmingsplan geen ruimte meer voor het bedrijf.

De Burense raad moet het nieuwe plan nog goedkeuren. Straathof heeft in het verleden veel geprocedeerd tegen gemeentelijke besluiten.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.