Veel vogels eten graag regenwormen, die trekken ze uit de grond. Nu de grond zo droog is en de regenwormen meer de diepte in trekken, gaat dat niet. Op het eiland De Sassenplaat, in het Hollandsch Diep, overleven de meeuwenkuikens van vier à vijf weken de droogte niet. Het lijkt er wel een kerkhof van meeuwen.
Volgens ecoloog Roland-Jan Buijs sterven ieder jaar er wel een aantal kuikens voor het uitvliegen, maar dit jaar is het extreem. “Het is een combinatie van weinig voedsel en water en extreme hitte. Hun ouders kunnen niet genoeg eten vinden. Soms worden andere nesten leeggeroofd door de voedselschaarste. Het is een natuurlijk proces".
Het gaat vooral om de meeuwen die in agrarische gebieden hun eten halen. De meeuwenkolonies in het Haringvliet het ook moeilijk, want die halen ook hun eten in West-Brabant. De laatste keer dat de ecoloog dit in deze groten getale heeft meegemaakt, was tijdens een periode van aanhoudende droogte in 2005.
Nu de meeuw het moeilijk heeft, past ie zijn gedrag aan en gaan bijvoorbeeld over op het vangen van vliegende mieren. Buijs is wel blij om te zien dat de meeste meeuwen het overleven.