Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Meeuwenkuikens hard getroffen door droogte

19 jul 2018
  •  
leestijd 1 minuten
zilvermeeuw_12.jpg

© Fotograaf: neelespn

Veel vogels eten graag regenwormen, die trekken ze uit de grond. Nu de grond zo droog is en de regenwormen meer de diepte in trekken, gaat dat niet. Op het eiland De Sassenplaat, in het Hollandsch Diep, overleven de meeuwenkuikens van vier à vijf weken de droogte niet. Het lijkt er wel een kerkhof van meeuwen.
Volgens ecoloog Roland-Jan Buijs sterven ieder jaar er wel een aantal kuikens voor het uitvliegen, maar dit jaar is het extreem. “Het is een combinatie van weinig voedsel en water en extreme hitte. Hun ouders kunnen niet genoeg eten vinden. Soms worden andere nesten leeggeroofd door de voedselschaarste. Het is een natuurlijk proces".
Het gaat vooral om de meeuwen die in agrarische gebieden hun eten halen. De meeuwenkolonies in het Haringvliet het ook moeilijk, want die halen ook hun eten in West-Brabant. De laatste keer dat de ecoloog dit in deze groten getale heeft meegemaakt, was tijdens een periode van aanhoudende droogte in 2005.
Nu de meeuw het moeilijk heeft, past ie zijn gedrag aan en gaan bijvoorbeeld over op het vangen van vliegende mieren. Buijs is wel blij om te zien dat de meeste meeuwen het overleven.
Bron: BN De Stem

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.