Vogelbescherming Vlaanderen meldde recent dat de vaste stek van de laatste grote Vlaamse kolonie van zilvermeeuw en kleine mantelmeeuw op de schop dreigde te gaan. De nestelmogelijkheden van maar liefst 6.500 broedparen staan hiermee op het spel. Hierdoor dreigt ook de overlast toe te nemen omdat meer meeuwen dan op de daken in de Vlaamse kustgemeenten zullen gaan broeden. Om die reden verzocht Vogelbescherming Vlaanderen de Rechtbank van Eerste Aanleg van Brugge via een eenzijdig verzoekschrift de reeds opgestarte werken werken stil te leggen. De rechtbank willigde afgelopen donderdag het verzoek in en liet het vonnis onmiddellijk door een gerechtsdeurwaarder betekenen aan de tegenpartij die ertoe werd verplicht de werken in uitvoering te schorsen. Concreet gaat het om de bouw van twee loodsen (elk 20.790 m²) en twee parkings (respectievelijk 22.660 m² en 12.651 m²).
Vergunningen
Voor de havenuitbreiding is zowel een stedenbouwkundige als een milieuvergunning nodig. De vergunning van stedenbouw werd eind vorig jaar verleend, maar de milieuvergunning werd nog niet goedgekeurd. De werken betreffende eerstgenoemde vergunning mogen echter niet worden uitgevoerd als de milieuvergunning nog niet definitief werd verleend. De firma Verbrugge Terminals begon ondanks een waarschuwing van de Brugse bouwcontrole toch met de werkzaamheden. Een milieuvergunning is nodig aangezien het bedrijf hier, naast zware machines en motoren, onder meer duizenden tonnen aan oliën, brandstoffen, gassen, verven, detergenten en andere voor het milieu gevaarlijke en schadelijke stoffen zal opslaan.
Rand van de afgrond
De bouwwerken vallen pal in het broedseizoen van de twee lokaal broedende meeuwensoorten. Zilvermeeuwen vormen al vanaf december koppels en kiezen dan ook al de plek waar ze gaan broeden. Bij de kleine mantelmeeuw wordt de keuze van nestplaats in maart gemaakt. Meeuwen zijn honkvaste vogels en keren jaarlijks naar exact dezelfde plaats binnen de broedkolonie terug. Voor de reeds aanwezige vogels kunnen de bouwwerken niet slechter vallen. Daarnaast verkiezen de meeuwen grote aaneengesloten percelen die aan weinig verstoring onderhevig zijn. Het spreekt voor zich dat de resterende terreinen waar de meeuwen wel nog kunnen broeden door zowel de verstoring van rijdende machines en trucks als de versnippering niet langer aantrekkelijk zullen zijn en de volledige kolonie na verloop van tijd vermoedelijk zal verdwijnen.
Voorlopige redding
Zowel de zilver- als de kleine mantelmeeuw is beschermd via het Soortenbesluit van 15 mei 2009. Het opzettelijk en betekenisvol verstoren van deze vogels, in het bijzonder tijdens de periode van voortplanting en de afhankelijkheid van de jongen, is verboden. Ook is het verboden om nesten van de meeuwen weg te nemen of te vernielen of te beschadigen. Daaronder vallen ook de nesten die in aanbouw zijn. Vogelbescherming Vlaanderen verzocht de rechtbank omwille van hoogdringendheid om via een eenzijdig verzoekschrift de firma een verbod op te leggen om de stedenbouwkundige vergunning verder uit te voeren. De Rechtbank van Eerste Aanleg te Brugge verklaarde het verzoek in een beschikking ontvankelijk en gegrond. Als de betrokken firma het verbod met de voeten treedt, legt de beschikking een dwangsom op van 50.000 euro per dag dat de werken worden verdergezet. De bedoeling is om binnen de acht dagen met het bedrijf een tegensprekelijk debat in kortgeding op te starten en later ook de zaak ten gronde verder aan te vechten zodat de kolonie gevrijwaard blijft.