Meet a tree
• 21-12-2007
• leestijd 1 minuten
2007 was het eerste jaar waarin 100 Nederlandse bomen voorzien werden van een dendrometer, een apparaatje dat de groei meet van een boom. Vroege Vogels bekijkt de meetresultaten.
Een boom krimpt in de breedte tijdens een droge periode, maar herstelt snel in een natte periode. Dat blijkt uit nauwkeurige bepalingen met zogenaamde dendrometers die onderzoekers van de Wageningen Universiteit voor het eerst in Nederland gebruikten. De metingen moeten meer inzicht geven in de gevolgen van klimaatsverandering op bossen en het aanpassingsvermogen van bomen.
De dendrometer bestaat uit een aluminium band die om de boom is bevestigd. Het instrument bepaalt ieder uur de stamomtrek tot op een tiende van een millimeter nauwkeurig en meet de temperatuur.De apparaten zijn gemonteerd op honderd bomen -Douglassparren, eiken, beuken en grove dennen- in 22 bosreservaten in Nederland. Behalve over de stamomvang en de temperatuur verzamelen de onderzoekers gegevens over de hoeveelheid neerslag. De instrumenten kunnen decennialang om de bomen blijven zitten.