Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Meeste verzekeraars doen onvoldoende voor biodiversiteit

  •  
19-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Foto-3_-Riparian-forest-canopy_--Upper-Potaro-River_-Guyana-_c_-Terry-Henkel.JPG

Ontbossing in de Amazone

© Naturalis Biodiversity Center

De meeste grote verzekeraars in Nederland doen nog onvoldoende op het gebied van biodiversiteit. Ze beleggen namelijk in voedselbedrijven die de natuur schaden met hun productieprocessen. Dat staat in een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Eerlijke Verzekeringswijzer. De onderzoekers stellen dat de verzekeraars meer kunnen doen voor biodiversiteit door met hun investeringen de overgang naar een duurzamer en meer plantaardig voedselsysteem te stimuleren.

Leefgebied

De negen onderzochte verzekeraars beleggen volgens het rapport samen voor minimaal 3,5 miljard dollar (3,3 miljard euro) in bedrijven uit de cacao-, mais- en zalmindustrie. Volgens de onderzoekers hebben bedrijven in die sectoren grootschalige industriële voedselproducties van één gewas of dier. Daardoor zien wilde dieren hun leefgebied en voedsel verdwijnen als gevolg van ontbossing, bodemuitputting, groot gebruik van bestrijdingsmiddelen en ziektes van planten en dieren.

De Eerlijke Verzekeringswijzer stelt dat Athora Netherlands en ASR aan kop lopen op het gebied van biodiversiteit, mede door hun beleid om actief te investeren in bedrijven en projecten die zich richten op natuurherstel. Ook Achmea doet het relatief goed. CZ en NN Group scoren duidelijk minder. Aegon, VGZ, Menzis en Allianz blijven achter, aldus het onderzoek.

Actie nodig

De onderzoekers vinden dat meer actie nodig is. "De gevolgen van biodiversiteitsverlies zijn catastrofaal voor dier en mens. Alleen als bedrijven in de voedselketen hun aanpak de komende jaren drastisch wijzigen, kan verder verlies van biodiversiteit worden voorkomen. De overgang naar meer plantaardig voedsel en minder vlees, zuivel en vis is daarvoor noodzakelijk", stelt Dirk-Jan Verdonk, directeur World Animal Protection en woordvoerder van de Eerlijke Geldwijzer in het rapport.

Komende zondag is het de Internationale Dag van de Biodiversiteit. Tussen 1970 en 2016 was er wereldwijd al een gemiddelde afname van 68 procent bij populaties zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en vissen, aldus het rapport. De komende decennia dreigen volgens de onderzoekers naar schatting nog 1 miljoen plant- en diersoorten uit te sterven.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.