Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nepschoorstenen voor vleermuizen

  •    •  
05-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2185 keer bekeken
  •  
Erik Korsten (l) en Mischa Cilissen

Erik Korsten (l) en Mischa Cilissen

© Rob Buiter

In het 'Jaar van de meervleermuis' vraagt de Zoogdiervereniging aandacht voor een diertje dat in de problemen komt door onze drang om huizen te isoleren. In Tilburg blijkt een 'nutteloze schoorsteen' ineens een geweldige uitkomst voor deze en andere vleermuizen!

Reizen door de spouwmuur

De meervleermuis is een beetje veeleisend. Op het ene moment zoekt 'ie een koel plekje in een spouwmuur, op een ander moment wil 'ie juist wat warmer zitten. "Alles draait om energiebesparing, ook bij deze diertjes", zegt Erik Korsten van de Zoogdiervereniging. "In tijden dat ze weinig eten, willen ze energie besparen. Dan verlagen ze hun lichaamstemperatuur, maar moeten ze dus ook koel zitten. Op andere momenten zoeken ze de warmte juist op. Maar dat betekent dat ze een spouwmuur of dak moeten hebben waar ze vrij in kunnen bewegen, van warmere naar koelere plekken of andersom." 

Gigantische nepschoorsteen

In een gerenoveerde woonwijk in Tilburg worden de dieren op hun wenken bediend, vertelt stadsecoloog Mischa Cilissen. "De architect had grote schoorstenen bedacht aan de nieuwe huizen, maar dan alleen 'om het mooie'. Het waren geen functionele schoorstenen. Toen we dat hoorden, hebben we bedacht dat in die grote ruimtes dan net zo goed voorzieningen voor vleermuizen, maar ook voor huismussen en gierzwaluwen konden komen."

nepschoorstenen in Tilburg

Nepschoorstenen in Tilburg

© Rob Buiter

Trappenhuis

"Ook in trappenhuizen aan flatgebouwen zijn best voorzieningen voor vleermuizen te maken", zegt Erik Korsten van de Zoogdiervereniging. "Zo'n trappenhuis zit vaak aan de buitenkant van een gebouw en hoeft niet zo goed geïsoleerd te worden als de woningen zelf."

Op tijd beginnen

De beide vleermuisbeschermers benadrukken dat het altijd draait om 'op tijd nadenken over vleermuizen'. "Als je pas op het laatste moment bij bouw, isolatie of renovatie bedenkt dat je ook nog moet onderzoeken of er iets voor vleermuizen gedaan moet worden, dan is het vaak al te laat."

Meer informatie over het 'Jaar van de Meervleermuis' en de mogelijke maatregelen staan op deze speciale website.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.