Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meerkoeten: de hooligans onder de vogels | Compilatie

  •    •  
22-02-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3702 keer bekeken
  •  

Meerkoeten kunnen af en toe flink agressief uit de hoek komen om hun territorium te verdedigen. Dat filmde ook Inge Scheper bij het park ‘Zandgat van Jansen’ in Emmen. Twee meerkoeten vechten erop los tot een derde meerkoet de twee vechtersbazen uiteindelijk uit elkaar haalt en er eentje wegjaagt.

In deze compilatie zie je nog meer agressieve meerkoeten. Hilde van Heuveln filmde zelfs twee vechtende koppeltjes bij Onderdendam die tegelijkertijd het gevecht aangaan. Wanneer meerkoeten een nest hebben, verdedigen ze de eieren of jongen met alles wat ze in huis hebben. Anita Ketel legde mooi vast hoe een meerkoetmoeder zelfs het lef heeft om een grote zwaan weg te jaren.

In gevecht met een ringslang

Meerkoeten verdedigen hun territorium niet alleen tegen andere vogels. Ook een ringslang die op een plak alg drijft, krijgt pikken. Hij kwam dicht in de buurt van een nest en daar was deze meerkoet niet van gediend. De ringslang probeerde eerst weg te komen, maar laat zich niet doen en bijt van zich af. Uiteindelijk verdween de ringslang net voorbij het nest in het riet. Hendrik Timmer kon het tafereel mooi vastleggen vanuit een vogelkijkhut in het Drentse natuurreservaat Diependal.

Onder water duwen

Dat de gevechten er wild aan kunnen toegaan, zie je ook in de video van Thomas Rigter. Een paar vechtende meerkoeten duwt elkaar onder water. Een van de twee meerkoeten gaat meerdere keren achter elkaar kopje onder.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.