Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meer zeldzame planten tussen de stoeptegels dan verwacht

  •    •  
16-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
430 keer bekeken
  •  
Tegels_Spesnova_Wikimedia-Commons.jpg

© Foto: Spesnova (Wikimedia Commons)

In Nederlandse steden zijn tijdens het stoepplantjesonderzoek meer zeldzame planten tussen stenen of op de muur aangetroffen dan verwacht, vertelt onderzoeker Nienke Beets van Hortus botanicus Leiden. Het onderzoek begon vorig jaar. Inmiddels hebben Nederlanders door het hele land bijna 5000 planten geregistreerd. Het gaat om 513 verschillende soorten, waarvan 27 zeldzaam waren en 13 zeer zeldzaam.

Goed nieuws voor de biodiversiteit

De zeldzame planten zijn volgens Beets "goed nieuws voor de biodiversiteit van onze stadsnatuur". En ook de veelvoorkomende paardenbloemen tussen de tegels zijn een belangrijke voedselbron voor insecten in de stad. "Planten hebben een belangrijke waarde voor mens en dier en vervagen de grenzen tussen natuur en stad", zegt ze. Het groen zorgt voor verkoeling en vangt fijnstof. Bovendien neemt het sneller het regenwater op dan wanneer dit wegstroomt via tegels en het riool.

Vanuit de Hortus Botanicus Leiden is al een tijdje het project Stoepplantjes bezig. Een initiatief om zo de mensen te leren meer oog te hebben voor de wilde planten op de stoep. In dit project schrijven botanisten en plantenliefhebbers met stoepkrijt de naam bij plantjes die ze tussen de stoeptegels vinden. In 2020 ging Menno Bentveld hiermee aan de slag:

Nederlanders hadden voor het stoepplantjesonderzoek onder meer de ernstig bedreigde muurbloem en korensla gevonden. Oude muren waarop de muurbloem voorkomt, mogen niet zomaar gesloopt worden. Ook zijn de muurvaren, mannetjesvaren en steekbreekvaren gevonden, officieel geen beschermde planten meer, maar sommige gemeenten behouden muren met deze varens nog steeds.

Tussen de tegels

Volgens Beets is er al veel aandacht voor de natuur in bepaalde gebieden, maar ontbreekt de aandacht voor planten hierbuiten nog. "Nu we zoveel zeldzame soorten in stedelijke gebieden hebben gevonden, is er des te meer reden om ons hier hard voor te maken. Zeldzame soorten die maar op een paar plekken voorkomen zijn erg kwetsbaar. Sommige zeldzame soorten planten komen bijna alléén in de stad voor."

Het onderzoek is uitgevoerd door de Hortus botanicus Leiden en de vakgroep Science Communication en Society (SCS) binnen Universiteit Leiden. Het Weekend van de Wetenschap, dat begin oktober plaatsvindt, werkte er ook aan mee.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor