Vos met prooi
© Fotograaf kasteelheertje
Het vogelgriepvirus komt vaker voor onder wilde dieren dan tot nu toe werd aangenomen. Dat concluderen wetenschappers van de universiteiten in Rotterdam en Utrecht. Ze onderzochten de kadavers van ruim 560 wilde vleeseters. In 2020 had minder dan 1 procent van de dieren het virus onder de leden, in 2021 was het 1,4 procent en vorig jaar bijna 10 procent. De studie staat in het wetenschapsblad Emerging Microbes & Infections.
Het virus is vooral aangetroffen bij vossen, steenmarters en bunzingen. Het gaat om dezelfde virusversie die ook bij vogels is aangetroffen. Mogelijk hebben de wilde dieren het virus opgelopen door het eten van besmette vogels.
Sommige onderzochte dieren zijn dood gevonden. Andere beesten waren gevangen om vogels te beschermen en daarna afgemaakt. Ook zijn er dieren onderzocht die waren overleden door letsel. Dat lichten de onderzoekers verder niet toe, maar het kan bijvoorbeeld zijn dat ze waren aangereden door een auto.
Sommige onderzochte dieren waren "ogenschijnlijk gezond", maar bleken wel besmet. De wetenschappers denken daarom "dat een groot deel van wilde vleeseters besmet is, maar bij de huidige controleprogramma's buiten beeld blijft". De wetenschappers raden aan om die dieren beter in de gaten te houden.
Niet alle besmette vleeseters vertoonden symptomen van vogelgriep. "Vleesetende dieren die geen abnormaal gedrag of hersenontsteking laten zien, zijn mogelijk ook veel besmet. Besmetting leidt niet altijd tot de dood", concluderen de onderzoekers.
Bron: ANP
Thema's:
Meer over:
vogelgriepMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.