Natuurmonumenten past delen van natuurgebied Buurserzand bij Haaksbergen de komende weken aan voor het gentiaanblauwtje. De vlinder heeft het moeilijke door het verdwijnen van de ook al zeldzame moederplant klokjesgentiaan.
Verbinden
Klokjesgentiaan en het gentiaanblauwtje gedijen het beste bij natte heide en aaneengesloten natuurgebieden. Daarom gaat Natuurmonumenten het leefgebied aanpassen door te plaggen. En door het verwijderen van bosranden kan het gentiaanblauwtje zich beter verplaatsen. Dankzij de werkzaamheden krijgt het Buurserzand verbinding met de omliggende natuurgebieden Het Lankheet en Haaksbergerveen. Het Buurserzand is niet de enige plek waar het gentiaanblauwtje het moeilijk heeft. In Nederland leeft de vlinder bijna alleen maar in Twente en op enkele plekken in het oosten van Salland. Natuurmonumenten wil er alles aan doen om dat zo te houden.
Gentiaanblauwtje en mieren
Het gentiaanblauwtje legt haar eitjes alleen maar op de bloemknoppen van de klokjesgentiaan. De rupsen van het gentiaanblauwtje leven van de bloemen van de klokjesgentiaan. Totdat ze zich in de herfst op de grond laten vallen en laten meevoeren door de knoopmier. De mieren voeren de rupsen in het mierennest. In ruil daarvoor scheiden de rupsen een zoete stof af. Aan het begin van de zomer verpoppen de rupsen zich. Drie weken later vliegen de vlinders uit en begint deze bijzondere levenscyclus weer opnieuw.
Klokjesgentiaan
Klokjesgentianen groeien voor in vochtige heidegebieden met veel dophei en veenbies. Dit blauw bloeiende plantje is zeldzaam, doordat de kwaliteit van de heide erg verslechtert. De grond wordt droger en er ligt te veel mest. Doordat ze wel dertig jaar oud kunnen worden, houden plant en vlinder stand. Toch zijn nú dringend maatregelen nodig om meer jonge klokjesgentianen te krijgen. De ingrepen van Natuurmonumenten zijn ook belangrijk voor zonnedauw, moeraswolfklauw en levendbarende hagedis.
Kijken?
De werkzaamheden aan dit deel van het Buurserzand zijn goed te volgen vanaf de Buurserstraat. Vanaf uitkijkpunt Steenhaarweg en het uitkijkpunt Rietschot heeft u goed zicht op het gebied. Het Buurserzand is vrij toegankelijk voor wandelaars, fietsers en routes. De Steenhaarweg is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
Samen sterk voor het gentiaanblauwtje
De werkzaamheden zijn onderdeel van een samenwerking tussen:
Vlinderstichting
Landschap Overijssel
Provincie Overijssel
Staatsbosbeheer
Natuurmonumenten