Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meer ruimte voor intensieve veehouderij

  •  
23-05-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card
Minister Veerman van Landbouw is bereid de speciale gebieden voor de intensieve veehouderij op te heffen. Voordat deze zogenoemde concentratiegebieden verdwijnen, moeten gemeenten en provincies wel tot 2007 de tijd krijgen zich voor te bereiden op deze omschakeling.
Een ruime Tweede-Kamermeerderheid van CDA, VVD, LPF, ChristenUnie en SGP wil af van de gebieden, zo bleek maandag bij een marathondebat over het nieuwe mestbeleid vanaf 2006. Gangmaker van het voorstel Koopmans (CDA) wil zo de regels voor de landbouw terugdringen.
Bij de fractie van GroenLinks en de provincies bestaat echter de vrees dat opheffing de weg zal vrijmaken voor een verdere intensivering van de veeteelt en een vergroting van de veestapel.
De concentratiegebieden voor intensieve varkens- en pluimveehouderijen liggen in Noord-Brabant, Limburg, Gelderland, Utrecht en Overijssel en beteugelen de groei van de boerderijen. In verschillende kunnen de ondernemers echter geen kant meer op. Ook kunnen andere veehouders, die elders genoopt zijn te vertrekken, er niet meer bij. ,,Het is buitengewoon lastig om nieuwe lokaties voor intensieve veehouderijen te vinden'', weet ook staatssecretaris Van Geel (Milieu).
Veerman en Van Geel waarschuwden de Kamer maandag dat het schrappen van de gebieden groei van de intensieve veehouderij mogelijk maakt. Deze bedrijven zullen de mest van hun varkens en kippen onder de nieuwe regels moeilijker kwijtraken, wat fraude in de hand werkt. Niettemin zien zij ook de voordelen van minder regels. Wel willen de bewindslieden gemeenten en provincies, die de groei op een andere manier in de hand willen houden tot 2007 de kans geven dat bijvoorbeeld in een bestemmingsplan te regelen.
De Kamer worstelde zich met Veerman en Van Geel door de bepalingen van het nieuwe mestbeleid heen. Onder druk van de Europese Commissie moest Nederland die aanpassingen doorvoeren. Volgens PvdA-Kamerlid Waalkens is zo een ,,dom en bot systeem'' ontstaan. Ook Oplaat (VVD) vindt het nieuwe beleid ingewikkeld en had liever een ,,Sesamstraatsysteem'' gezien.
Ondanks het gesputter schaart de Kamer zich in grote lijnen achter de wet. ,,Niet van harte, maar we zeggen wel ja'', aldus Van der Ham (D66).
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor