Meer peulvruchten en noten, en minder vlees: dat adviseert de Gezondheidsraad voor alle Nederlanders. Een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon is namelijk goed voor het milieu en voor onze gezondheid. Gelukkig kun je met peulvruchten heerlijke gerechten maken. Om ons alvast te inspireren voor bijvoorbeeld de kerstdagen, duiken we met receptontwikkelaar en bonen-expert Joeri Veul de keuken in.
Caponata is een Italiaans stoofgerecht, waar Joeri Veul een twist aan geeft met gochujang (een Koreaanse gefermenteerde peperpasta), en de hoofdrolspeler: limabonen. Die limabonen, maar ook kikkererwten, linzen, bruine bonen, kidneybonen, edamame bonen, kapucijners, en zo kunnen we wel even doorgaan. Dat zijn allemaal peulvruchten.
Peulvruchten zijn eiwitbronnen die goed kunnen dienen als alternatief voor rood vlees. Bovendien zijn bonen goed voor het klimaat. Veel bonen kunnen in Nederland worden geteeld - kapucijners en bruine bonen zijn echt Hollands. Daarnaast wordt er bijvoorbeeld weinig water gebruikt bij het verbouwen van peulvruchten.

De Gezondheidsraad adviseert Nederlanders om dierlijke eiwitten te vervangen door het eten van zo'n 250 gram peulvruchten en noten per persoon per week. "In één blik bonen zit 250 gram, dus zou niet heel moeilijk moeten zijn", zegt Joeri Veul. In de caponata die hij maakt zitten twee á drie blikken bonen, oftewel grofweg 125 gram per bord. Dus: twee bordjes caponata per week en je voldoet al aan de richtlijnen uit het rapport.
Dat bonen een misschien wat saaie of oubollige reputatie hebben, daar gaat Joeri Veul met zijn recepten volledig tegenin. Niet alleen pimpt hij een caponata tot een bonenrijke stoof, maar ook desserts waarbij je het misschien niet verwacht, worden met bonen klaargemaakt. In zijn kookboek Heilig Boontje staat bijvoorbeeld een recept voor bitterkoekjespudding.
Zo gek als dat misschien klinkt, is het eigenlijk niet, vertelt Joeri: "Bitterkoekjes en gevulde koeken bijvoorbeeld die je in de supermarkt vindt, worden vaak met bonen gemaakt. Traditioneel zijn het recepten die worden gemaakt met amandelmeel. Maar dat is te duur." En met bonen kom je qua structuur en smaak tot het gewenste resultaat. Het lijkt zo erg, dat veel mensen het pas doorhebben als ze naar de ingrediëntenlijst kijken.
Omdat het recept voor caponata nog in ontwikkeling is (volg vooral zijn Instagram-pagina zodat je het kunt maken als het zover is), delen we het recept voor de bitterkoekjespudding hieronder, voor een bonenrijk-kerstdessert.
6-8 personen
40 min. + 4 uur wachten
Ingrediënten:
Voor de bitterkoekjes:
1 blikje cannellinibonen à 200 g
175 g poedersuiker
150 g amandelmeel
55 g maïzena
2½ tl amandelextract
Voor de pudding:
150 g van de bitterkoekjes, plus extra ter garnering
2 el amaretto
55 g custard
50 g suiker
800 ml melk
2 lege verpakkingen (Mona) pudding of dessertschaaltjes
Bereiding:

Bitterkoekjespudding
© Joeri Veul
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.