'Meer kennis nodig over CO2-opslag'
• 10-05-2010
• leestijd 1 minuten
Ondergrondse CO2-opslag kan een flinke bijdrage leveren aan de terugdringing van de uitstoot van koolstofdioxide, maar kan nadelige bijwerkingen hebben. Daarnaar moet meer onderzoek worden gedaan, voordat de technologie op grote schaal kan worden toegepast.
Dat stelt onderzoeker Joris Koornneef in het proefschrift waarop hij op 17 mei promoveert aan de Universiteit Utrecht. Hij analyseerde onder meer het totale milieueffect van ondergrondse CO2-opslag en onderzocht ook de veiligheidsrisico's.
Volgens Koornneef zorgt het afvangen, transporteren en ondergronds opslaan van CO2 ervoor dat kolencentrales substantieel minder bijdragen aan het broeikaseffect. Maar het kost ook extra energie, waardoor het gunstige effect voor het milieu weer deels teniet wordt gedaan. Betere technologie kan het totale milieueffect vergroten.
Koornneef stelt verder dat het met de huidige modellen niet mogelijk is de veiligheidrisico's van ondergrondse CO2-opslag nauwkeurig te berekenen. De kans dat CO2 vrijkomt en het milieu of de volksgezondheid schaadt, is volgens de promovendus evenwel zeer klein.
Er liggen momenteel plannen voor een proef met CO2-opslag onder een woonwijk in Barendrecht. Bewoners zijn tegen omdat zij vrezen voor hun eigen veiligheid. Onderzoek van TNO heeft evenwel uitgewezen dat het project veilig kan worden uitgevoerd. Het volgende kabinet moet definitief besluiten of het doorgaat.
Bron: ANP