Wereldwijd worden er op dit moment 20.219 soorten dieren en planten met uitsterven bedreigd. Dat blijkt uit de nieuwe Rode Lijst van bedreigde soorten die IUCN (International Union for Conservation of Nature) woensdag heeft gepresenteerd. Van de in totaal 65.518 soorten die IUCN heeft onderzocht, zijn er bovendien 795 uitgestorven en komen er 63 niet meer in het wild voor.
Herontdekt
Opmerkelijk is dat er vorig jaar nog 801 uitgestorven soorten op de lijst stonden. Dit is te verklaren doordat een aantal planten en dieren zijn herontdekt, zoals de Erythrina schliebenii, een Tanzaniaanse boom. In totaal stonden op de Rode Lijst van vorig jaar 61.914 soorten, waarvan er toen 19.570 met uitsterven werden bedreigd.
Verlies van leefgebied
Voor bijna alle soorten bedreigde dieren en planten geldt dat verlies van leefgebied, bijvoorbeeld door de kap van regenwoud, de belangrijkste bedreiging is. Daarnaast worden zoogdieren, reptielen, vissen, amfibieën en planten vooral bedreigd door illegale jacht en handel, vervuiling en de laatste jaren ook steeds meer door de klimaatverandering.
Beschermingsprogramma
Mede door een beschermingsprogramma gaat het inmiddels beter met de stellerzeeleeuw. Deze robbensoort is van de status ‘bedreigd’ naar de status ‘bijna bedreigd’ gegaan. De situatie van de blauwe leguaan, die leeft op de Kaaimaneilanden, is eveneens verbeterd. In plaats van ‘ernstig bedreigd’ is deze soort nu aangemerkt als ‘bedreigd’.