Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meer dan 100.000 mensen tekenen petitie voor beter waterbeleid

  •    •  
22-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
215 keer bekeken
  •  
water

© Pixabay

Al meer dan 102.000 mensen hebben de petitie 'Stop de watercrisis' van Natuurmonumenten getekend voor een beter waterbeleid. De ondertekenaars roepen alle provincies en waterschappen op om voor voldoende en schoon water voor de natuur te zorgen.

Watercrisis in Nederland

Volgens Natuurmonumenten heeft Nederland de slechtste waterkwaliteit van Europa en stevent Nederland af op een watercrisis. "Al jaren zijn de natuurgebieden te droog, waardoor wilde planten en dieren ternauwernood overleven. Onze biodiversiteit is mede door de stikstofneerslag en de verdroging de laagste in Europa en slechts 1 procent van ons water voldoet aan de wettelijke normen." Natuurmonumenten vraagt samen met 102.023 Nederlanders alle provincies om in de stikstofplannen ook meteen aan beter waterbeleid te werken. De natuur krijgt weer lucht als provincies alle crisis tegelijk aanpakken.

Vertraagde natuurramp

Nederland is vanouds ingericht om rivier- en hemelwater razendsnel af te voeren met kanalen, gemalen en drainagesystemen. Door het veranderende klimaat valt neerslag in kortere, heviger buien die in de droge zomers nauwelijks de natuur bereiken. Natuurmonumenten vindt dat het water niet snel zou moeten worden afgevoerd maar langer moet worden vastgehouden. Dat kan volgens de organisatie onder meer door een hoger grondwaterpeil aan te houden en natuurlijke klimaatbuffers aan te leggen. Dat zijn gebieden zoals moerassen of brede rivieroevers waar het water langer wordt vastgehouden.

Oplossingen voor verdroging

"Door een hoger grondwaterpeil aan te houden, beken en rivieren weer te laten meanderen en door het aanleggen van natuurlijke klimaatbuffers, kunnen we water langer vasthouden", zegt Natuurmonumenten. Volgens hen kunnen bedrijven en huishoudens bewuster met water leren omgaan. De landbouw kan bijdragen aan natuurherstel door alleen natuurinclusieve methodes toe te passen rondom de natuurgebieden en door deze duurzame landbouw te steunen kunnen de provincies een perspectief bieden aan boeren. 

De petitie loopt in de zomer nog door. De handtekeningen van de ondertekenaars en aanbevelingen worden door Natuurmonumenten aan alle provincies overhandigd.

Bron: ANP, Natuurmonumenten

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.