Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meer CO2 in de lucht zorgt voor meer lawaai onder water

  •  
15-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
618 keer bekeken
  •  
containerschip

© Bron Pixabay

Door de uitstoot van CO2 wordt de wereld niet alleen warmer, de oceaan wordt ook lawaaiiger. Dat blijkt uit een onderzoek van Nederlandse oceanografen. CO2 maakt het water zuurder, en in zuurder water worden geluiden minder gedempt. "Aan het eind van de eeuw klinken geluiden onder water, bijvoorbeeld van scheepsschroeven en -motoren, misschien wel vijf keer zo hard."

Vijf keer zo luid

In hun artikel schrijven de onderzoekers dat er drie redenen zijn waarom de oceaan steeds lawaaiiger wordt. Ten eerste neemt de hoeveelheid scheepvaart steeds verder toe. Daarnaast is er dus het bijzondere fenomeen dat zuurder water de geluiden minder afremt. En als laatste denken de onderzoekers dat er door veranderen oceaanstromen meer 'gescheiden temperatuurlagen' in het water zullen ontstaan.

"Die gaan fungeren als een soort tunnels waar het geluid in gevangen zit", legt een van de auteurs, oceanograaf Lennart de Nooijer van het NIOZ uit. Al met al berekenen de wetenschappers dat geluiden onder water tegen het eind van deze eeuw wel 7 decibel harder kunnen klinken. Onder water komt dat neer op bijna vijf keer zo hard geluid.

IMG_4185 2

Veranderend landschap

Niet alleen de geluiden van schepen dragen in een zure oceaan steeds verder. Ook geluiden van walvissen kunnen verder dragen. Toch is dat niet meteen goed nieuws voor walvissen, denkt De Nooijer. Walvissen moeten de tijd krijgen om zich aan te passen aan het nieuwe geluidenlandschap onder water. Ook vissen en andere dieren onder water zijn sterk afhankelijk van geluiden voor hun communicatie en hun informatie. Als alle geluiden straks vijf keer zo sterk worden, kan dat het leven in de oceanen sterk beïnvloeden. 

Walvis_Gregory-_Slobirdr_-Smith-Flickr.jpg

© Fotograaf: Gregory "Slobirdr" Smith (Flickr Creative Commons)

Het artikel van de onderzoekers van het instituut voor zeeonderzoek NIOZ, de Universiteit Utrecht, TNO en IMAU is te vinden met de 'document identifier' DOI 10.7717/peerj.16208

Meer over:

co2, lawaai
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.