Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meer bestrijdingsmiddelen op aardbeien uit de supermarkt

  •  
27-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1941 keer bekeken
  •  
strawberries-gec6fe4fda_1920 aardbei

© Couleur via Pixabay

Uit een steekproef van supermarkt aardbeien van supermarkten zijn dit jaar meer bestrijdingsmiddelen gevonden dan vorig jaar. Ondanks alle duurzaamheidsprogramma’s bij supermarkten, werpt het beleid voor aardbeien nog te weinig vruchten af, aldus Pesticide Action Network (PAN-NL).

In 2021 werden in de aardbeienmonsters dertien verschillende stoffen gevonden. Dit jaar zijn dat er negentien. Er zijn 3,7 verschillende residuen gevonden per monster, in 2021 was dat 3,5. Gemiddeld werd er per monster 0,75 milligram bestrijdingsmiddel per kilogram aardbeien gevonden (0,67 in 2021).

Keurmerk niet beter

Bij Coop werden het hoogste aantal residuen en het hoogste gehalte in aardbeien uit open teelt gevonden. Aardbeien met het keurmerk ‘On the way to PlanetProof’, dat bij de Aldi en de Jumbo te vinden is, scoorde niet beter dan andere aardbeien. Op de aardbeien van Lidl en AH zijn de minste residuen gevonden.

Gevaarlijk?

Van de aangetroffen, werkzame stoffen kan 63 procent negatief effecten hebben op de mens. Ze kunnen reproductie, ontwikkeling en hormonen verstoren of zijn zelfs (mogelijk) kankerverwekkend. In de praktijk zijn de besmette aardbeien echter niet gevaarlijk, omdat het wettelijk vastgelegde maximale residu limiet niet wordt overschreden.

Desondanks raadt PAN-NL uit voorzorg aardbeien voor zwangere vrouwen en jonge kinderen af. Met uitzondering van één monster, overschrijden alle onderzochte aardbeien de Europese norm voor verpakte babyvoeding, stelt PAN-NL. En dat terwijl op de aardbeien niet vermeld staat dat ze niet geschikt zijn voor consumptie voor baby’s.

In tegenstelling tot 2021 zijn in 2022 geen verboden bestrijdingsmiddelen gevonden op de aardbeien.

Bron: PAN-NL

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.