Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meer aandacht voor rechtvaardig klimaatbeleid

  •  
16-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
131 keer bekeken
  •  
justice

© pixabay

De regering houdt er te weinig rekening mee of het klimaatbeleid rechtvaardig is. Die vraag wordt vaak pas achteraf gesteld, schrijft de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een pas verschenen onderzoek. Maar als de kosten van het klimaatbeleid niet als rechtvaardig worden ervaren, komt het draagvlak onder druk, aldus de WRR.

Verdeling klimaatkosten

De onderzoekers schrijven in in het rapport 'Rechtvaardigheid in klimaatbeleid. Over de verdeling van klimaatkosten' dat het debat over klimaatbeleid een nieuwe fase is ingegaan. Daarbij gaat het niet meer over de noodzaak van klimaatmaatregelen, maar steeds vaker over de vraag wie de kosten ervan en die van klimaatschade moet betalen. "De protesten van de 'gele hesjes' in Frankrijk hebben laten zien hoe belangrijk het is dat de verdeling van zulke klimaatkosten als rechtvaardig gezien wordt", aldus de onderzoekers. "Als dat niet het geval is, dan kan het draagvlak voor klimaatbeleid afkalven."

Advies WRR

De WRR adviseert daarom het debat te verbreden en klimaatbeleid "als een verdelingsvraagstuk" te zien. Ook zou de aandacht voor rechtvaardigheid stevig verankerd moeten worden in het beleidsproces, bijvoorbeeld door in een vroeg stadium duidelijk te maken op welke manier de kosten worden verdeeld en waarom dat op die manier gebeurt. Ten slotte moet de aandacht voor rechtvaardigheid "institutioneel geborgd worden". Dit kan bijvoorbeeld door de Raad van State in haar toetsingskader effecten en de rechtvaardigheid van de verdeling te laten meewegen.

Reactie Milieudefensie

Milieudefensie stelt in een reactie blij te zijn met het advies van de WRR. "De lusten en lasten van klimaatbeleid moeten eerlijk worden verdeeld en de WRR stelt dat daar weinig aandacht voor is. Uit het advies blijkt dat er geen klimaatbeleid gevoerd kan worden zonder rekening te houden met de kloof tussen arm en rijk", laat de milieuorganisatie weten. Milieudefensie roept de regering op om de aanbeveling van de WRR onverkort uit te voeren. "Klimaatrechtvaardigheid is cruciaal, omdat het eerlijk is en om draagvlak te behouden."

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.