Maximum aan fosfaat in mest melkkoeien
• 03-07-2015
• leestijd 2 minuten
© Fotograaf: Moreau
Doordat er steeds meer melkkoeien zijn in Nederland is de hoeveelheid koeienmest en daarmee ook de hoeveelheid fosfaat te hoog geworden. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) neemt daarom maatregelen, heeft ze de Tweede Kamer donderdag geschreven.
Fosfaatplafond
Elk melkveebedrijf krijgt daarom een maximum aan de hoeveelheid fosfaat die de koeien jaarlijks mogen produceren. Zo'n maximum mag in de vorm van fosfaatrechten ook verhandeld worden met andere bedrijven met koeien.
Dijksma moet ingrijpen omdat het de melkveehouderij in Nederland niet gelukt is om onder het eigen fosfaatplafond te blijven. Bovendien is de verwachting dat de piek in de fosfaatproductie nog niet is bereikt omdat het aantal melkkoeien dit jaar nog verder stijgt. Maatregelen zijn daardoor ,,onontkoombaar'', aldus Dijksma.
"Waanzin"
Regeringspartij VVD reageert bijzonder negatief op het besluit van Dijksma. ,,Dit is waanzin. We maken boeren het werk onmogelijk en laten de kans om juist grondstoffen terug te winnen uit dierlijke mest liggen. Ik snap niet waarom de staatssecretaris voor deze koers kiest’’, aldus VVD-Kamerlid Helma Lodders.
Dijksma heeft voor ze haar besluit nam overleg gevoerd met partijen als landbouworganisatie LTO Nederland, de Nederlandse Melkveehoudersbond en milieuorganisatie Stichting Natuur en Milieu. LTO noemt Dijksma's ingreep ,,ingrijpend maar onvermijdelijk''.
Noodzakelijk
Natuur en Milieu is tevreden. ,,Een mestquotum zorgt voor minder koeien in Nederland. Dat is beter voor de natuur en voor het milieu. Het aantal koeien is het afgelopen jaar met 150.000 toegenomen. Daarmee produceert Nederland meer mest dan ze kan uitrijden. Absoluut noodzakelijk dat staatssecretaris Dijksma het aantal koeien in Nederland maximeert door het invoeren van mestrechten.''
Bron: ANP