Matige score Nederland op wereldlijst milieubescherming
• 25-01-2006
• leestijd 2 minuten
Nederland presteert in vergelijking met andere landen maar matig als het gaat om milieubescherming. Dat bleek dinsdag uit de Milieu Prestatie Index 2006 van de Amerikaanse universiteiten Yale University en het Earth Institute van Columbia University.
Op de wereldwijde lijst, die donderdag in het Zwitserse Davos wordt gepresenteerd, bezet Nederland de 27e plaats. Dat is een plaats net boven de Verenigde Staten (28) dat gezien zijn opstelling over bijvoorbeeld het Kyoto Verdrag niet echt bekend staat om zijn vooruitstrevende milieu- en klimaatmaatregelen.
In de lijst van de 23 meegetelde Europese landen hoort Nederland met een achttiende plaats bij de hekkensluiters. De ooster- en zuiderburen doen het door hun dichtbevolkte gebieden, veel transport en grote industriegebieden ook slecht in de milieumeter: Duitsland en België staan op de 22e en 39e plaats.
Staatssecretaris Van Geel van Milieu is niet verrast over de matige score van het Nederlandse milieubeleid. Door zijn ligging en dichte bevolking moet Nederland twee keer zoveel doen om dezelfde milieuprestaties te bereiken als andere landen, stelde hij in een reactie. Het kabinet wil wel serieus werk maken van het milieubeleid. Dit voorjaar presenteert Van Geel zijn milieuagenda waarin staat hoe hij dit wil gaan doen.
Nieuw-Zeeland voert de wereldwijde index aan, gevolgd door Zweden, Finland, Tsjechië en Groot-Brittannië. Deze landen zetten zich met maatregelen en geld ,,significant'' in voor de bescherming van het milieu, aldus de Amerikaanse onderzoekers.
Bij de beoordeling van het milieubeleid hebben de onderzoekers naar de prestaties op verschillende terreinen gekeken. Zo zijn cijfers uitgedeeld voor beleid ten aanzien van gezondheid en milieu, luchtkwaliteit, biodiversiteit, waterkwaliteit en duurzame energie.
Dat de Verenigde Staten nog altijd slecht scoren, vormt volgens de onderzoekers niet alleen een probleem voor de Amerikanen zelf, maar ,,voor de hele wereld''. Zij hopen dat de milieu-index de Amerikanen en hun regeringsleiders wakker zal schudden.
De Tweede Kamerfractie van GroenLinks is teleurgesteld over de Nederlandse milieuprestaties. De fractie roept staatssecretaris Van Geel (Milieu) op ,,groen leiderschap'' te tonen en Nederland wat betreft het milieugedrag weer een voorbeeldfunctie te laten vervullen.
Volgens klimaatspecialist D. Pols van Milieudefensie toont het Yale-rapport keihard aan dat Nederland zijn verantwoordelijkheid op het gebied van milieu verzaakt. ,,Op alle terreinen zit het Nederlandse milieugedrag in de achterhoede.'' Pols vindt dat Van Geel het kabinet moet bewegen om zo snel mogelijk extra beleidsmaatregelen te nemen.
Bron: ANP