Massale steun voor Earth Hour
• 15-03-2010
• leestijd 2 minuten
Een recordaantal mensen doet mee aan de internationale actie Earth Hour van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Dat blijkt uit tellingen van de organisatie. Ook in Nederland is de animo groot: in één week hebben al meer dan 1200 mensen zich laten registreren als deelnemer. Ook de vier grote steden doen mee door het licht te doven bij één of meer gezichtsbepalende gebouwen. Op 27 maart gaat wereldwijd in de verschillende tijdzones het licht vanaf 20.30 uur een uur lang uit om aandacht te vragen voor bescherming van het klimaat en de natuur op aarde. In Nederland roep het WNF op om lampen en elektrische apparaten al eerder of later uit te doen, om eventuele onverwachte pieken of dalen in het elektriciteitsgebruik te voorkomen.
Earth Hour begon in 2007 als lokaal initiatief van WWF in Australië. In drie jaar tijd is de actie uitgegroeid tot een wereldwijde demonstratie van burgers, gemeenten en bedrijven die hun zorg willen uiten over de verslechtering van klimaat en milieu. Vorig jaar deed bijna een miljard mensen mee in 88 landen. Nu is al in meer dan 100 landen deelname bevestigd. Bekende gebouwen en monumenten waar het licht uit gaat, zijn onder meer het hoogste gebouw ter wereld (Burj Khalifa) in Dubai, Eiffeltoren, Brandenburger Tor, Hiroshima-monument, Empire State Building, de piramide van Gizeh en de Acropolis.
Leefbare planeet
In Nederland kunnen particulieren, bedrijven, scholen en gemeenten zich sinds een week aanmelden voor Earth Hour. Inmiddels zijn er meer dan 1200 registraties. Veel mensen geven aan dat ze een leefbare planeet willen overdragen aan hun (klein)kinderen: “We moeten voorkomen dat bij moeder aarde het licht uit gaat.” Ook verwijzen ze naar klimaatverandering, het belang van duurzame energie en de noodzaak om minder grondstoffen te gebruiken. Honderden mensen laten daarnaast weten dat ze Earth Hour zien als kans om zèlf iets te doen, hun steentje bij te dragen en hun stem te laten horen aan politici en wereldleiders.
Duiken in het donker
Ook kondigen ze aan wat ze die avond zullen doen: etentjes bij kaarslicht, kamperen in het bos (Scouting Arnhem), speurtochten in het donker, duiken zonder licht (Duikclub Weert) of zelfs sluiting (Snackkar Melissa. Den Haag). Een Amsterdamse gebarentolk voor doof-blinden geeft op 27 maart les in het donker om te ervaren hoe het is om te moeten vóelen wat de ander zegt. Een aantal restaurants en hotels organiseert diners bij kaarslicht. De vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht) hebben deelname bevestigd en bepalen binnenkort welke gebouwen of bruggen precies in het donker worden gezet.
'Massaal gebaar'
Johan van de Gronden, algemeen directeur van het WNF: “Er bestaat grote behoefte bij mensen over de hele wereld om hun stem te laten horen, te laten zien dat ze een leefbare planeet willen achterlaten voor volgende generaties. Zo’n massaal gebaar is van groot belang voor politici, zeker na het onbevredigende resultaat van de klimaattop in Kopenhagen.”