De Russische autoriteiten en activisten waarschuwen voor een koortsachtige jacht op het ivoor van mammoeten nu door de klimaatverandering het permafrost smelt. Ze zijn bang dat winstzoekers in een soort goudkoorts op jacht gaan naar het ivoor, waarvoor in China een levendige markt bestaat.
Ivoor makkelijk op te graven
De resten van de al 10.000 jaar uitgestorven wolharige mammoeten zijn tegenwoordig gemakkelijker op te graven. Het ivoor wordt in China tot sieraden of ornamenten gesneden.
Het ivoor uit het permafrost in de regio Jakoetië wordt jaarlijks illegaal voor 45 miljoen euro verhandeld en de 'productie' was vorig jaar 100 ton, 30 ton meer dan in 2017. Naar schatting ligt er nog 500.000 ton ivoor in de grond. De autoriteiten willen de opgravingen en de handel reguleren, maar in de regio wordt gezegd dat de plaatselijke bevolking het recht heeft om te profiteren van de bodemschatten.
Smeltende permaforst
In de geologie wordt voor permafrost de definitie gehanteerd dat de grond meer dan twee opeenvolgende jaren bevroren moet blijven. Uit metingen blijkt dat de permafrost in Alaska en Siberië smelt. Van permafrost is bekend dat er juist veel koolstof in is opgeslagen in de vorm van turf en methaan. Als methaan vrij komt, zou dit het broeikaseffect versterken.