Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mammoetboom heeft baat bij natuurbrand

  •  
30-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1352 keer bekeken
  •  
sequoia_01.jpg
Veel bomen en planten overleven een natuurbrand niet. Maar er is een boomsoort die juist baat heeft bij een incidenteel brandje: de reuzensequoia ( Sequoiadendron giganteum ).
Hitte
De zaden van de reuzensequoia, of mammoetboom zoals hij ook wel wordt genoemd, zitten in een soort dennenappeltjes. Deze dennenappeltjes gaan pas open wanneer ze zeer uitgedroogd raken. Bijvoorbeeld door de hitte van een bosbrand of de zon. De hitte is dus voor de reuzensequoia van levensbelang. Het schijnt zelfs dat het te snel blussen van bosbranden bij sequoiabomen er voor zorgt dat er nauwelijks nieuwe bomen bij komen.
Onbeschadigd
Van bosbranden heeft de boom zelf niet veel last. De reuzensequoia kan namelijk heel erg groot worden - ruim 80 meter - en heeft een zeer dikke bast. Door de bouw van de boom kunnen de zaden gebrand worden terwijl de rest van de boom onbeschadigd blijft.
Heide
Ook in Nederland heeft een natuurbrand niet per se alleen negatieve gevolgen. Beluister hier de radioreportages over de heidebrand die eerste paasdag op de Hoge Veluwe woedde.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.