Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Makreel nu ‘prima keuze’, tonijn blijft kwetsbaar_15_05_2009

  •  
16-05-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
blauwvintonijn_22.jpg
Chef-kok Pierre Wind, ambassadeur van de smaak, heeft vandaag, zaterdag 16 mei, in Scheveningen de geactualiseerde VISwijzer 2009/2010 van Stichting De Noordzee en het Wereld Natuur Fonds in ontvangst genomen. Hiermee is tevens de achtste Week van de Zee geopend. Voor de VISwijzer 2009/2010 zijn de in Nederland best verkochte vissoorten opnieuw beoordeeld op duurzaamheid. Zo staat makreel nu in de groene kolom in plaats van in de oranje kolom en ook kabeljauw uit de Barentszzee kan met een goed gevoel worden gegeten. Soorten als blauwvintonijn, roodbaars en paling staan nog in de rode kolom.
Met de VISwijzer kunnen consumenten in een oogopslag zien welke vis zij met een goed gevoel kunnen eten en welke soorten zij beter kunnen laten staan. Alle vissoorten op de VISwijzer zijn ingedeeld in een groene (prima keuze), oranje (tweede keuze) en rode (liever niet) kolom. De VISwijzer is gevouwen zo groot als een bankpas en handig voor in de portemonnee. Meer achtergronden staan op www.goedevis.nl.
Nieuw dit jaar is een extra kolom voor wildgevangen visproducten die het keurmerk van het Marine Stewardship Council (MSC) hebben. Dit is een onafhankelijk, internationaal keurmerk voor duurzaam gevangen vis. Door dit keurmerk hoeven deze soorten niet meer te worden beoordeeld voor de VISwijzer. Er zijn negen vissoorten op de VISwijzer met MSC-keurmerk bijgekomen, waaronder haring en makreel. Ook voor tonijn is er een MSC-alternatief: de Albacore-tonijn. Het totale aantal MSC-vissoorten op de VISwijzer staat hierdoor op vijftien.
Op de nieuwe VISwijzer komt duidelijk naar voren dat de Nederlandse visserijsector de afgelopen jaren voorzichtig de stappen heeft gezet richting een duurzame visserij. Zo staan er dit jaar meer vissoorten van Nederlandse vissers en kwekers in het groen dan in het rood. Er is inmiddels een aantal Nederlandse visserijen bezig met certificering voor MSC. Sommigen (schol met de twinrig en makreel) zijn in een vergevorderd stadium. Ook de tong staandwant visserij en de garnalenvisserij zitten in het MSC-traject.
Een ander verschil met voorgaande VISwijzers is dat bij sommige vissen ook expliciet de vangstmethode staat aangegeven als dit een betere techniek is. Dit maakt de duurzaamheids-inspanningen van Nederlandse vissers meteen zichtbaar. Zo staat de tong die door Nederlandse vissers wordt gevangen met zogeheten 'staand want', in de groene kolom in plaats van in het rood. Hetzelfde geldt voor schol: gevangen met 'twinrig' in oranje in plaats van in het rood.
Op de VISwijzer staat slechts een deel van de beoordeelde vissoorten. Op de geheel vernieuwde website www.goedevis.nl staan alle visbeoordelingen: in totaal meer dan 200. Daar kunnen consumenten ook hun persoonlijke VISwijzer samenstellen en printen. Met de mobiele telefoon kan de VISwijzer op twee manieren geraadpleegd worden: sms de vissoort bijvoorbeeld kabeljauw naar 4422 of toets ‘mobiel.goedevis.nl’ via mobiel internet.
De VISwijzer wordt in een oplage van 2 miljoen exemplaren verspreid. Consumenten kunnen de VISwijzer downloaden op www.goedevis.nl of telefonisch bestellen via de servicelijn van het Wereld Natuur Fonds, 0900 – 1962 (0,15 cent per minuut).
Bron: WNF

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor