Rijkswaterstaat neemt op Vlieland en Ameland maatregelen om de bevolking die buitendijks woont beter te beschermen tegen overstromingen. De dienst gaat een dijk aanleggen rond het deels buitendijks liggende dorpje Oost-Vlieland. Op Ameland wordt zand opgespoten om de duinen op niveau te houden. Dat zei directeur Water Arjen Bosch van Rijkswaterstaat Noord-Nederland donderdag.
Het besluit van Rijkswaterstaat vloeit voort uit de nieuwe Wet op de Waterkering. De dienst moet vaststellen welke delen van de eilanden beschermd worden en welke niet. Dat is nooit eerder gedaan. Op Texel en Schiermonnikoog was dat snel duidelijk, want nagenoeg alle bewoners en bebouwing zitten achter een dijk of duin. Op Terschelling wordt nog onderzoek gedaan.
Ameland is niet tevreden over de maatregel van Rijkswaterstaat. De gemeente wil dat er, naast het opspuiten van duinen, aanvullende maatregelen worden genomen om land tegen overstromingen te beschermen. Als dat niet gebeurt, levert dat volgens wethouder Will Bakema een economische schade op van 30 tot 50 miljoen euro. Het vastgoed in het gebied dat niet gegarandeerd tegen de zee wordt beschermd, verliest namelijk waarde. ,,Vorig jaar is in het gebied nog voor miljoenen een nieuw hotel gebouwd'', aldus Bakema.
Bosch ziet dat anders. In 1985 is begonnen met het opspuiten van zand omdat toen door slecht weer grote stukken duin wegsloegen. Daardoor is het gebied dat buitendijks ligt inmiddels vier tot vijf keer beter beschermd dan in 1985. Dat huidige niveau wordt gehandhaafd, maar een 'droge voeten garantie' is dat niet.
Rijkswaterstaat wil op termijn de kustbescherming van de eilanden overdragen aan het Friese waterschap Wetterskip Fryslân. Het waterschap wil die taak pas overnemen als precies duidelijk is wat wel en niet moet worden beschermd.