Maas stijgt, meeste beken dalen in Limburg
• 07-01-2011
• leestijd 2 minuten
Het peil van de Maas in Limburg blijft stijgen. Dat komt door de aanhoudende neerslag en smeltende sneeuw in de Ardennen. De beken in Limburg zijn al over hun hoogste waterstand heen. Dat maakten de hulpdiensten vrijdagmiddag bekend.
De Maas voerde rond 13.30 uur bij Sint Pieter in Maastricht ruim 1750 kubieke meter water per seconde af. Dat kan oplopen tot zo'n 2000 kuub per seconde. Rijkswaterstaat heeft de stuw in Borgharen gestreken en de waterschappen zetten kwelwaterpompen en kadewachten in. Boeren moeten alle vee uit de weilanden en uiterwaarden weghalen.
De hulpdiensten houden de kernen van de Maasdorpen Itteren en Borgharen nauwlettend in de gaten. In het verleden liepen deze kernen bij hoogwater onder. Tot nu toe zijn de dorpen nog bereikbaar.
Voor de mensen die in gemeenten langs de Maas wonen, is een speciaal telefoonnummer geopend (043-350 50 25). Rijkswaterstaat publiceert de actuele standen van de Maas via NOS teletextpagina 724.
Rijkswaterstaat verwacht in de nacht van vrijdag op zaterdag of uiterlijk zaterdagochtend de hoogste piek van de Maas in Maastricht.
Het Waterschap Roer en Overmaas waarschuwde vrijdag voor wateroverlast door de riviertjes de Roer tussen Vlodrop en Roermond en de Geul in Valkenburg. Dat maakte het schap vrijdagmiddag bekend.
De Roer stijgt fors door extra smeltwater uit Duitsland. Rond middernacht verwacht het schap in Roermond een afvoer van 130 kubieke meter per seconde, maar dat levert volgens het schap geen problemen op.
Onder meer in Vlodrop zijn al enkele wegen afgesloten. Op verschillende plaatsen heeft het schap zandzakken geplaatst. Het schap heeft op verschillende plaatsen met afsluiters riolen en beken dichtgezet. Dit om terugstuwing van water vanuit de sterk zwellende Maas te voorkomen.
Haal vee naar binnen
De Veiligheidsregio Brabant-Noord adviseert om het vee in de uiterwaarden langs de Maas naar binnen te halen. Het water in de Maas zal naar verwachting de komende uren flink stijgen door smeltende sneeuw en ijs in combinatie met de regen. Dat laat de Veiligheidsregio Brabant-Noord vrijdag weten.
Bron ANP