Op vrijdag 1 augustus is er vanuit Nederland en België een gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar. Het verschijnsel duurt ruim anderhalf uur. Even na half elf is het eerste kleine deukje in de bovenrand van de zon te zien; tegen half twaalf is de verduistering maximaal, en rond kwart over twaalf is het verschijnsel weer achter de rug. De zonsverduistering van 1 augustus is totaal in een een smalle strook die door Noord-Groenland, Nova Zembla, midden-Siberië, West-Mongolië en Noord-China loopt.
In Nederland en België is tijdens het maximum van de verduistering ongeveer een kwart van de middellijn van de zon bedekt door de maan. Bij zo’n gedeeltelijke verduistering wordt het niet merkbaar donkerder. Het onverduisterde deel van de zon blijft oogverblindend fel, en je hebt dan ook een beschermende eclipsbril nodig om het verschijnsel waar te nemen.
Als je geen eclipsbril hebt, kun je het beeld van de verduisterde zon ook projecteren. Prik een gaatje van ongeveer een millimeter groot in een stevig stukje karton, en laat het zonlicht door dat gaatje vallen op een witte ondergrond. Midden in de schaduw van het stuk karton zie je dan een geprojecteerd zonsbeeld, met een duidelijke hap eruit.
Hieronder vind je voor een aantal plaatsen in Nederland en België tijdstippen van begin, maximum en einde van de gedeeltelijke eclips. Ook is aangegeven welk percentage van de middellijn van de zon tijdens het maximum door de maan wordt bedekt. De zon staat tijdens de gedeeltelijke verduistering hoog boven de zuidoostelijke horizon.