Vroege Vogels
theme-icon
Duurzaam leven

Maakte 'duurzame' grond rond Máximabrug paarden ziek?

  •  
22-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
128 keer bekeken
  •  
paarden

Paarden in de wei

© Fotograaf mseuters

De bodem en het grondwater rond de Máximabrug in Alphen aan den Rijn zijn vervuild door gebruik van ‘duurzame’ grond. De eigenaar van de naastgelegen manege stapt naar de rechter, omdat haar paarden ziek werden, schrijft Trouw.

Plotseling ziek

De paardenweide van manege Lone Star Western Stable was ooit een vruchtbaar weiland. Inmiddels is de grond van het veld aan de rand van Alphen aan den Rijn zo hard als beton. Gezonde paarden werden de afgelopen jaren plotseling ziek, twee anderen stierven.

Klanten van de manege liepen weg, terwijl eigenaar Melanie van Remundt maar geen vat kreeg op het mysterie. De problemen begonnen in 2016, kort na aanleg van de naastgelegen Koningin Máximabrug. Twee paarden van de manege, die uit de sloot ernaast dronken, kampten plotseling met ernstige maagproblemen.

Opslagdepot voor grond

In die tijd kocht de familie Van Remundt een stuk land naast de brug van de gemeente, om te gebruiken als paardenweide. Het perceel was eerder opslagdepot voor grond die werd gebruikt bij de aanleg van de brug.

In deze gebruikte grond zaten allerlei schadelijke stoffen, toonden recente milieuonderzoeken aan. De vuile grond verontreinigde de bodem en het grondwater. Een harde link met ziekte of dood van de dieren is niet gevonden, maar voor de familie Van Remundt staat vast dat de gemeente verwijtbaar heeft gehandeld.

Bron: Trouw en ANP

Thema's:

theme-icon
Duurzaam leven

Meer over:

máximabrug, paard
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar