Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Maaien met beleid

  •  
24-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
Cursus maaien

Cursusmateriaal van de cursus Kleurkeur

© Anthonie Stip

Het was de afgelopen weken volop in het nieuws: het leefgebied van het uiterst zeldzame donker pimpernelblauwtje is weggemaaid, ondanks afspraken die hierover waren gemaakt. Het is niet het enige voorbeeld van slecht maaibeheer. Bijna wekelijks krijgt Vroege Vogels meldingen binnen van bermen en plantsoenen die op een onvakkundige manier worden gemaaid en beheerd. De vraag is hoe dat kan.

Kleurkeur

Behalve slechte communicatie blijkt ook onkunde een van de oorzaken te zijn. De Vlinderstichting geeft daarom al jaren een cursus aan aannemers en uitvoerders, die in opdracht van beheerders en gemeenten de bermen en plantsoenen bijhouden. Kleurkeur heet deze cursus, die bestaat uit een basiscursus en vervolgcursussen. Daarin wordt alles uitgelegd over wijze van maaien, tijdstip en waar je op moet letten.

BovensteBesteBermbeheerder

Daarnaast heeft de Vlinderstichting ook een prijs in het leven geroepen voor goed maaibeheer, want gelukkig gaat het ook vaak goed. De BovensteBesteBermbeheerder 2020 gaat dit jaar nar de gemeente Gouda, waar al veertig jaar aan ecologisch bermbeheer wordt gedaan. De bermen vormen er één grote ecologische hoofdstructuur met natuurgebieden rondom de stad.

Donker pimpernelblauwtje

Voor het donker pimpernelblauwtje ziet het er minder rooskleurig uit. De berm in het Limburgse Posterholt is zijn enige leefgebied. Het vlinder heeft een heel bijzondere levenswijze. De vrouwtjes leggen eitjes op de bloemknop van de pimpernel waar de rups enige tijd verblijft. Daarna verlaat die de plant en gaat naar de grond, waar hij hoopt gevonden en geadopteerd te worden door de werksters van de steekmier. Die nemen de rups mee naar het nest waar hij de winter als pop overleeft en eind juni als vlinder de grond uitkomt. 
De Vlinderstichting gaat alles op alles zetten om de vlinder in Nederland te houden. Inmiddels zijn, door medewerkers van het Limburgs Landschap, pimpernellen uit de nieuw ontwikkelde gebieden in de buurt gehaald en in de berm geplant. Nu is het afwachten of het pimpernelblauwtjes de planten weten te vinden, het is de enige kans op voortbestaan. Het waterschap, beheerder van de berm, heeft aangegeven alles in het werk te stellen om de schade te beperken. "We erkennen een fout gemaakt te hebben en dit had absoluut niet mogen gebeuren."

Meer over:

vroege vogels
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor