Lyme debat in de Tweede Kamer
• 12-05-2014
• leestijd 2 minuten
In september 2010 werd namens meer dan 70.000 ondertekenaars door de Nederlandse vereniging voor Lymepatiënten (NVLP) een petitie ingediend bij de Tweede Kamer. Donderdag 15 mei a.s. zal de Tweede Kamer zich in een plenaire zitting uitspreken over de in de Lymepetitie genoemde wensen en eisen van Lymepatiënten.
Natuur-organisaties, FNV, GGD Nederland, RIVM en diverse artsen hebben de afgelopen weken aandacht gevraagd voor de gevolgen van een tekenbeet zoals de 'Week van de Teek' of hebben hun steun betuigd en de roep om betere diagnose en behandeling onderschreven.
Wat wil de NVLP:
- Er zal meer geïnvesteerd moeten worden in het ontwikkelen van een betrouwbare test voor alle fasen van de ziekte van Lyme en in wetenschappelijk onderzoek.
- Patiënten trekken al jarenlang aan de bel over de huidige diagnostische methoden. De patiëntenvereniging constateert dat de helft van de patiënten met voldoende aanwijzingen voor Lyme, door de huidige tests gemist wordt. Dit hoort consequenties te hebben voor de omgang met de diagnostiek, vindt de NVLP. Artsen zouden met de mogelijkheid van fout-negatieve testen in alle fasen van de ziekte rekening moeten houden. Dit gebeurt nu in de praktijk helaas niet.
- Daarnaast vindt de NVLP het van groot belang dat er bij chronisch zieke patiënten mogelijkheden voor een langere, intensievere behandeling met antibiotica komen.
Maatschappelijke kosten van Lyme
Lyme is een groeiende en steeds vaker ernstige chronische ziekte met hoge maatschappelijke kosten. Het bestrijden van Lyme moet daarom meer aandacht krijgen van de politiek. Met meer kennis en betere behandelingen wordt de bestrijding van de vele gevolgen van Lyme effectiever en kunnen de maatschappelijke kosten in de hand gehouden worden.
- Per jaar worden 1,5 miljoen mensen gebeten door een teek.
- Ca. 20% van de teken is besmet met de beruchte Borrelia bacterie.
- Jaarlijks komen er 76.500 nieuwe Lyme gevallen bij.
- 20 tot 50% van de nieuwe Lyme gevallen wordt niet of te laat opgemerkt en loopt een groot risico op chronische ziekte.
Artsen zijn regelmatig niet op de hoogte van de verschijnselen en ernst en passen een te rigide medisch beleid toe, daarom wordt de ziekte nog te vaak over het hoofd gezien en onderbehandeld.
Bron: Nederlandse vereniging voor Lymepatiënten (NVLP)