Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

LUMC: door nieuwe vinding fors minder proefdieren nodig

  •  
07-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
625 keer bekeken
  •  
proefdier pixabay

© Foto: pixabay

Door een vinding van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) kan mogelijk het aantal proefdieren dat nu gebruikt wordt voor hartonderzoek fors worden teruggebracht. Onderzoekers zeggen een zelfs "vrijwel onuitputtelijke bron van menselijke hartspiercellen" voor onderzoek te hebben verwezenlijkt. Die zouden ook nog wel eens tot betere resultaten kunnen leiden.

Onderzoek op menselijke cellen

De wetenschappers besloten om te beginnen tot het "inbouwen" van een kankergen in het DNA van hartspiercellen "Door een stofje toe te voegen aan de cellen wordt het kankergen actief. De hartspiercellen verliezen dan hun eigenschappen en gaan als een gek delen. Door het stofje weg te halen gaat het kankergen ‘uit’ en worden de cellen weer kloppende hartspiercellen", legt wetenschapper Twan de Vries uit.

Door deze vondst kan waarschijnlijk ook beter onderzoek gedaan worden naar potentiële nieuwe medicijnen voor hartziekten, omdat ze nu op echte menselijke cellen kunnen worden uitgeprobeerd.

Veel voordelen aan proefdiervrij

Het gebruik van proefdieren zit veel mensen dwars, ook De Vries: "Het gebruik van proefdieren is maatschappelijk beladen, de verzorging is kostbaar en de hartspiercellen van dieren gedragen zich in veel opzichten anders dan menselijke hartspiercellen." Liever hebben ze dus menselijke cellen, maar die lieten zich aanvankelijk niet zo gemakkelijk vermenigvuldigen.

Het onderzoek werd gefinancierd door Stichting Proefdiervrij.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.