Zes kilometer boven de Amazone verzamelen vliegtuigjes de komende jaren lucht voor klimaatonderzoek. Doel is om de hoeveelheid CO2 te meten. Klimaatwetenschapper Wouter Peters, die het onderzoek leidt, legt in Vroege Vogels uit hoe het CO2-gehalte in de Amazone invloed heeft op het wereldwijde klimaat.
Peters is onderzoeker bij het instituut voor Meteorologie en Luchtkwaliteit aan de Universiteit van Wageningen. Daarbij is hij ook hoogleraar bij het centrum voor Isotopen Onderzoek in Groningen. Als Nederlander doet hij onderzoek naar de lucht boven de Amazone in Brazilië. Maar voor Vroege Vogels maakt hij een uitzondering en doet hij een luchtmeting bij Stadzigt.
Planten en bomen leggen CO2 vast, maar wanneer ze in moeilijkheden komen kunnen ze ook CO2 afgeven aan de lucht. Dit gebeurt tijdens periodes van droogte wanneer er ook veel CO2 vrijkomt door bosbranden. Droogte komt vaker en heftiger voor door klimaatsverandering. De effecten van klimaatsverandering zorgt dus voor meer afgifte van CO2 in de Amazone en versterkt zo zichzelf. Doordat er in de Amazone wel 390 miljoen (!) bomen staan heeft de uitstoot van CO2 in dit gebied een grote invloed op de wereldwijde hoeveelheid CO2.