Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

LTO: versoepel beleid gengewas

  •  
30-09-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
mais_03.jpg
De Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) heeft maandag tijdens een bijeenkomst van het ministerie van VROM gepleit voor een ,,ja, mits'' beleid rond gengewas, in plaats van de huidige ,,nee, tenzij'' benadering.
De toepassing van de zogeheten genetisch gemodificeerde organismen (ggo's) houdt de gemoederen bezig, vooral doordat de milieubeweging er tegen is.
LTO-voorzitter Albert Jan Maat denkt dat gengewas de voedselproductie kan verhogen en dus kan bijdragen aan het bestrijden van de honger in de wereld. Ook kan bespaard worden op energie en bestrijdingsmiddelen.
Volgens LTO kan Nederland de positie van wereldleider bij pootaardappelen en zaaigoed gaan verliezen. LTO ziet goede mogelijkheden voor aardappelen en op termijn ook voor maïs. De organisatie pleit vooral voor vereenvoudiging en versnelling van Europese procedures rond ,,planteigen'' materiaal. Zo kan een deel van erfelijke materiaal (DNA) van de ene aardappelsoort ingebracht worden in die van een andere. Mogelijk kan dan de weerstand van een plant tegen een bepaalde ziekte ,,terugkeren''. Bij het kruisen van soorten in het verleden is ook vaak ,,resistentie'' verloren gegaan.
Volgens Maat heeft een grote meerderheid van de Nederlanders geen bezwaren tegen ggo-producten. Zo zijn veel ggo-producten uit het buitenland, waaronder koekjes, gewoon in de supermarkt te koop. Bovendien wil Maat, dat de consument altijd een keuze kan blijven maken tussen ggo-producten en niet gemodificeerde producten.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor