Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Loopkevers tussen de landbouw op de Westeresch

  •  
29-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
572 keer bekeken
  •  

Westerwolde staat bekend om haar klassieke esdorpen aan de rand van zandgronden die zijn ontstaan in de Middeleeuwen. Eeuwenlang werd op de hoger gelegen akkergronden, essen, op dezelfde manier het land door de boeren bewerkt. Dat veranderde begin vorige eeuw door de modernisering van de landbouw en langzaam nam de biodiversiteit op de landbouwgronden af. 

Sinds drie jaar zijn ze op een van de essen, de Westeresch in Veele, teruggekeerd naar de landbouw van zo’n 200 jaar geleden. En nu al zien ze het aantal soorten omhooggaan, zoals de loopkevers. 

Rekening houden met de natuur

Op de Westeresch werken sinds 2018 Staatsbosbeheer, pachters, Grauwe Kiekendief Kenniscentrum Akkervogels, Rijksuniversiteit Groningen en de provincie samen om door middel van natuurinclusieve landbouw de biodiversiteit op de es te herstellen. Hier wordt weer rekening gehouden met de natuur. 

Gewasbeschermers en kunstmest zijn uit den boze. Ook verbouwen ze weer oude graangewassen als boekweit, rogge en gerst in strokenteelt. Er is plek voor wilde planten en de grond mag niet te diep omgeploegd worden. Hierdoor begint de biodiversiteit al toe te nemen.

Loopkevers op de akkers

Ecoloog Raymond Klaassen doet op de Westeresch onderzoek naar biodiversiteit en hoe dit verandert in het kleinschalig systeem. Met name in de loopkeverpopulatie heeft hij al grote verschillen ontdekt. Op de Westeresch leven meer kevers, maar vooral ook meer keversoorten en de samenstelling is heel anders dan op de naastliggende gangbare akkers. 

In plaats van de normale soorten loopkevers die je op doorgaans landbouwgrond ziet, leven er nu soorten die je vaak alleen in natuurgebieden vindt. Zo is de roodpoothalmkruiper na twee jaar enorm toegenomen en zijn er veel meer kettingschallebijters te vinden. Die verscheidenheid aan soorten heeft ook voordelen voor de landbouw. De ene soort eet slakjes, de andere eet bladluizen. Al die kevers hebben een andere functie, waar de boer weer van profiteert. 

Vroege Vogels TV over het  Beekdal van Westerwolde is vrijdag 29 oktober 2021 om 19.50 uur te zien op NPO 2!  

Meer over:

westerwolde
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.