Nederland heeft dringend meer natuur nodig. Kleinschalige, gevarieerde landschappen verdwijnen en daardoor staan steeds meer planten- en diersoorten onder druk. Natuurontwikkeling kan die trend keren. Maar hoe verkrijgen we nieuwe natuur?
Daarover gaat zijn boek
Naar meer natuur in tuin, park en landschap
. Het is een praktische handleiding voor natuurontwikkeling, niet alleen bedoeld voor professionals, maar voor iedereen die zich bezighoudt met ontwerp, aanleg en onderhoud van meer natuurlijke tuinen, parken en terreinen in het landelijk gebied.
Natuur kunnen we niet maken. Die ontwikkelt zich spontaan. Dat kan in principe overal waar de basisomstandigheden, zoals bodem en grondwater, geschikt zijn. Dat is lang niet overal het geval. Vaak zijn er aanpassingen nodig om natuur te verkrijgen die we zouden willen of die waardevol is voor bedreigde planten- en diersoorten.
Naar meer natuur legt helder uit welke stappen daarbij van belang zijn. Het geeft eerst algemene richtlijnen voor het creëren van geschikte milieus voor natuurontwikkeling. Daarbij komen bijvoorbeeld grondsoort, voedselrijkdom en (grond)water aan de orde. Vervolgens staat de ontwikkeling van de diverse levensgemeenschappen centraal, samen met de beheersmaatregelen die daarvoor nodig zijn. Ten slotte beschrijft het boek de ontwikkeling van een complexe natuur die uit meer levensgemeenschappen bestaat. Daarbij geeft het een schat aan informatie over onderwerpen als begrazing, natuurtuinen, landgoederen en groenvoorzieningen in stad en dorp.
Naar meer natuur bevat tevens een uitgebreid schema met begroeiingstypen en de plantensoorten die daarbij horen. Daarmee biedt het alle handreikingen en inspiratie om direct zelf aan de slag te gaan.
Over de auteur: Ger Londo heeft als wetenschappelijk onderzoeker bij het Rijksinstituut voor Natuurbeheer (later opgegaan in het huidige Alterra) botanisch onderzoek verricht ten behoeve van natuurbeheer en natuurontwikkeling. Hij heeft hierover veel gepubliceerd, o.a. de handboeken Natuurtechnisch Bosbeheer en Natuurontwikkeling. Met zijn boek Natuurtuinen en -parken heeft hij voor de belangstellende leek de kennis omtrent natuurontwikkeling, met name de aanleg van tuinen en parken met natuurlijke begroeiingen, voor het eerst toegankelijk gemaakt. Hij heeft diverse natuurtuinen ontworpen en aangelegd waaronder de Natuurtuin van het onderzoeksinstituut Alterra te Wageningen en de Londotuin te Leersum.
Bron: Uitgeverij KNNV
De Londotuin is bij goed weer open voor publiek op woensdagmorgen en zondagmiddag.