De Britse regering wil de uitstoot van kooldioxide tot het jaar 2050 met 60 procent terugdringen. Dat maakte de regering dinsdag bekend, aldus de BBC. Volgens de regering wordt Groot-Brittannië daarmee het eerste land dat een juridisch raamwerk schept voor de overgang naar een economie met een lage kooldioxide-uitstoot.
Londen wil om de vijf jaar nieuwe richtlijnen voor de uitstoot van kooldioxide vaststellen. Volgens minister Gordon Brown van Financiën betekent de wet dat ministers van Financiën in de toekomst ,,ons kooldioxidebudget met dezelfde zorgvuldigheid en discipline zullen betrachten'' als de economische begroting. Het broeikasgas kooldioxide is een van de voornaamste oorzaken van de opwarming van de aarde.
De wet moet ,,helderheid en vertrouwen geven aan het zakenleven en burgers'' over klimaatverandering, meent minister van Milieu David Miliband. Hij wil extra aandacht richten op de uitstoot van CO2 door huishoudens. De oppositionele Conservatieve Partij wil juist dat de luchtvaart wordt aangepakt onder meer door extra belasting.
Maar Miliband stelt dat particuliere huizen veel meer kooldioxide produceren. ,,Op dit moment zijn woningen verantwoordelijk voor 25 procent van de emissies in Groot-Brittannië'', verklaarde hij in het BBC radioprogramma Today. ,,Luchtvaart zorgt maar voor 5 procent.'' Volgens hem zal ,,criminalisering van de luchtvaart de planeet niet redden''.
De 27 leiders van de Europese Unie kwamen tijdens hun top vorige week overeen om de komende dertien jaar 20 procent minder kooldioxide uitte stoten in vergelijking met 1990. In dezelfde periode moet de EU ook 20 procent energie besparen. Bovendien zal over dertien jaar 20 procent van de verbruikte energie in de EU als geheel afkomstig zijn uit hernieuwbare energiebronnen als zon, wind, water en aardwarmte. Tot slot moet 10 procent van de brandstof voor transport afkomstig zijn van biobrandstoffen.