Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Londen mag milieuzone vergroten

  •  
28-07-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
279 keer bekeken
  •  
london-1567903_1280

Londen

© Pixabay

De burgemeester van Londen mag van de rechtbank de milieuzone in de Britse hoofdstad zoals gepland uitbreiden. In deze zone moet voor het gebruik van vervuilende auto's, ook met een buitenlands kenteken, dagelijks een toeslag van 12,50 pond (circa 14,60 euro) worden betaald.

Nu in heel Groot-Londen

De milieuzone werd in 2019 ingevoerd en geldt nu alleen voor de meest centrale stadsdelen, maar wordt vanaf 29 augustus uitgebreid en zal dan bijna heel Groot-Londen omvatten. Daarmee stijgt het aantal inwoners in de zogeheten ultralage-emissiezone van 4 naar 9 miljoen.

Tegenstanders verloren zaak 

Vijf lokale regeringen, geleid door de Conservatieve Partij, hadden bezwaren ingediend, maar die zijn nu ongegrond verklaard. De tegenstanders zeiden onder meer dat burgemeester Sadiq Khan van de Labour partij niet de juiste bureaucratische stappen had gevolgd. Khan spreekt in een reactie van een "baanbrekend besluit". Ook benadrukt hij dat luchtvervuiling de groei van kinderen belemmert en dat luchtvervuiling wordt gelinkt aan ernstige gezondheidsproblemen.

Één op de tien auto's moet toeslag betalen 

Van alle auto's die rijden in de stadsdelen die binnenkort onder de zone zullen vallen, voldoet op een gemiddelde dag ruim 90 procent aan de eisen. Dat betekent dat voor ongeveer één op de tien auto's een toeslag moet worden betaald. Er is een sloopregeling ingevoerd om inwoners met lage inkomens of beperkingen en kleine bedrijven te compenseren. Hiervoor is 110 miljoen pond vrijgemaakt.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.