Lofzang op klimop_11_09_2012
• 20-09-2012
• leestijd 2 minuten
Klimop is een geweldige tuinplant. Altijd groen en een van de weinige planten die nog tot laat in het jaar bloeit. Hij past uitstekend in de tuin. Als je in nazomer en herfst nog vlinders wilt zien is het de moeite waard om de klimop af te zoeken. De bloemen zijn erg in trek bij allerlei insecten, bijvoorbeeld zweefvliegen, de laatste hommels en dagvlinders. Er bloeit niet meer zo gek veel, dus de klimop is een ware kroeg voor bijvoorbeeld atalanta, distelvlinder, gehakkelde aurelia en dagpauwoog.
De soorten die nog vliegen hebben veel nectar nodig: de brandstof waarop ze leven. De atalanta vliegt de komende weken richting Zuid-Europa en kan dus wel wat energie gebruiken. De distelvlinder, die dit jaar trouwens maar heel weinig aanwezig was, moet zelfs nog naar Noord-Afrika. De gehakkelde aurelia en dagpauwoog zijn niet zo reislustig maar die moeten een voorraad aanleggen voor in de winter. Ze gaan in winterslaap en zullen maanden niet eten.
Ook ’s avonds en ’s nachts wordt de klimop druk bezocht.
Als het donker wordt komen nachtvlinders af op de nectar. De herfstuilen en winteruilen kruipen de komende weken weer tevoorschijn. Klimop kan tot december blijven bloeien en tot die tijd is het een druk bezocht hotel-restaurant. Behalve vlinders kun je in het donker ook sprinkhanen tegenkomen. De zuidelijke boomsprinkhaan bijvoorbeeld doet zich graag te goed aan de nectar. Klimop is een door mens en dier gewaardeerde plant. Wij vinden het prettig dat hij het hele jaar door groen blijft (laat hem vooral ook in bloei komen want alleen dan valt er voor dieren nectar te halen). Tenslotte biedt de klimop 's nachts en in weer en wind een goede schuilplaats. Ook voor vogels die er graag hun nesten in bouwen. Handig want dan hebben ze in het voorjaar de bessen binnen bereik. Eet ze niet zelf, want ze zijn giftig.