Hij is Zweeds, wereldberoemd en viert dit jaar zijn driehonderdste verjaardag: Carl Linnaeus. Deze intrigerende wetenschapper leefde drie jaar in Nederland waar hij kans zag zijn ideeën wereldwijd te verspreiden. Wat deed deze bloemenkoning hier, waar verbleef hij, waarom had juist zijn periode in Nederland zo'n impact op zijn wetenschappelijke carriére? Dit alles komt aan de orde tijdens de activiteiten die georganiseerd worden ter ere van zijn verjaardag.
Biografie
In 1735 legde Linnaeus in zijn Systema naturae zijn ideeen vast omtrent de indeling van de natuur in families, geslachten en soorten. De indeling van Linnaeus was gebaseerd op uiterlijke kenmerken van planten.
In zijn Species plantarum uit 1753 beschreef hij zo’n 10.000 verschillende planten in het binominale systeem. Dat was destijds het aantal soorten dat men kende, hetgeen weinig lijkt in vergelijking met de 250.000 soorten die nu beschreven zijn, maar veel in vergelijking met de aantallen uit de Middeleeuwse kruidboeken.
Linnaeus’ revolutionaire indeling van de natuur, zonder enige afbeelding, maakte het voor geleerden en kunstenaars overal ter wereld mogelijk botanische kennis uit te wisselen. Een stroom van determinatiewerken, en nu geillustreerd, was het gevolg.
Feest voor Linnaeus
In musea, botanische tuinen, wetenschappelijke organisaties en verenigingen door het hele land vinden Linnaeus-activiteiten plaats gedurende heel 2007. Tentoonstellingen, symposia, feestelijke bijeenkomsten, lezingen, wandelingen.... te veel om op te noemen! Kijk voor een volledig overzicht op de volgende sites.