Limburgse goden… de bevers_03_06_2011
• 03-06-2011
• leestijd 2 minuten
Het gaat goed met bevers in Nederland. Ze zitten onder meer in de Biesbosch, bij Nijmegen en in Limburg. En die Limburgse bevers hebben iets extra’s dat andere bevers in Nederland niet hebben: ze bouwen dammen. Daardoor ontstaan gebiedjes met veel plant- en diersoorten die van grote waarde zijn voor de Nederlandse natuur. Ze scheppen dus eigenlijk natuur. Hoe bevers die kettingreactie kunnen veroorzaken zoekt Menno uit in Vroege Vogels TV.
Flink voortgeplant
Gijs Kurstjens neemt ons daarvoor mee naar natuurgebieden rond Venray. Kurstjens is bioloog en gespecialiseerd in natuur langs rivieren en beken. Hij was betrokken bij het uitzetten van bevers in Limburg in 2002, bijna tien jaar geleden. Sindsdien heeft hij de ontwikkeling van de dieren op de voet gevolgd. Zijn conclusie: “Het gaat in heel Nederland goed met de bever. Maar in Limburg een beetje beter. In een relatief korte tijd hebben de bevers zich flink voortgeplant. Boven verwachting. Inmiddels kunnen we zeggen dat de populatie duurzaam is, het uitzetten is een succes geweest.”
Geen weegschalen
Hoe komt het dat het uitzetten zo goed is gegaan? Dat ligt volgens Kurstjens aan een aantal dingen. Er is rekening gehouden met familieverbanden bij het uitzetten en er is een kunstmatig aangelegde burcht voor de bevers gemaakt, zodat ze na uitzetting eerst even konden ‘schuilen’ en acclimatiseren. Belangrijkste is misschien wel dat het contact met mensen tot een minimum is beperkt. Kurstjens: “De dieren zijn gevangen in Duitsland, niet langs tig artsen gegaan en op even zoveel weegschalen gelegd, ze zijn rechtstreeks uitgezet.”