Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Limburg verwacht dat Rockwool uitstoot ammoniak zelf vermindert

  •  
27-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
543 keer bekeken
  •  
gif_ammoniak_rivier

© Pixabay en fotograaf Frank van de Brink

De provincie Limburg ziet vooralsnog geen mogelijkheden om steenwolfabrikant Rockwool in Roermond te dwingen tot het verminderen van de uitstoot van ammoniak. De provincie wacht landelijk beleid af, dat vrijdag gepresenteerd zou worden, maar volgens de provincie twee weken vertraging oploopt. 

Milieubelastende emissies

"Dit neemt niet weg dat wij van Rockwool verwachten dat zij hun milieubelastende emissies sterk gaan verminderen waardoor onder andere een wezenlijke bijdrage aan het oplossen van het stikstofprobleem wordt geleverd. Daarbij spreken wij nogmaals de hoop uit dat het Rijk met scherpe en afdwingbare sectordoelen komt voor de industrie", aldus Gedeputeerde Staten (GS) van Limburg in antwoord op vragen van de Statenfracties van SP, Partij voor de Dieren en de PvdA.

Rockwool staat op nummer 1 van de top 100 van ammoniakuitstoters in Nederland, en de fabriek ligt bovendien pal naast het kwetsbare natuurgebied De Meinweg. De partijen willen weten waarom Rockwool niet wordt gedwongen tot maatregelen om de uitstoot terug te dringen. Vijf jaar praten zou niet geleid hebben tot daadwerkelijke resultaten om onder meer ammoniakuitstoot terug te dringen. GS erkennen dat vijf jaar een lange tijd is, maar het zou gaan om een complexe materie.

Oplossen van het stikstofprobleem

Wel verwachten de staten naar eigen zeggen van Rockwool een wezenlijke bijdrage aan het oplossen van het stikstofprobleem. "In de loop van 2022 zijn wij, aanvullend op de reeds bestaande gesprekken, gestart met gesprekken met Rockwool om tot emissieverlaging te komen. Dit heeft er onder andere al toe geleid dat wij Rockwool in november 2022 verplicht hebben te onderzoeken hoe de emissies van ammoniak te verminderen zijn. Een vergelijkbaar proces is voor fenol eveneens al in gang gezet."

Boze boeren blokkeerden in juli vorig jaar de hoofdingang van de fabriek in Roermond. Zij waren er niet over te spreken dat het Rijk hen wel aanspreekt op stikstofuitstoot, en Rockwool ongemoeid laat. Rockwool is een internationaal bedrijf dat zijn basis heeft in Denemarken. Het is de grootste producent van steenwol isolatiemateriaal ter wereld.

Bron: ANP

Meer over:

rockwool
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.