Lieveheersbeestjes gaan nu massaal op zoek naar geschikte plekken om te overwinteren. Vooral het Aziatisch lieverheersbeestje kan nu in grote groepen worden aangetroffen. Deze brengen de winter in groepen door, vaak in woningen en andere gebouwen.
Te gast
Onze huizen bieden een beschutte, droge plek om de winter door te komen. Huiseigenaren hoeven niet bang te zijn voor vraatschade aan hun gebouwen. Lieverheersbeestjes eten namelijk niet in de winter. Van november tot en met januari zitten ze stil en teruggetrokken in nauwe gaten zoals in kieren en naden bij het raam of bij de deur. Zodra het aan het eind van de winter warmer wordt worden de lieverheersbeestjes weer actiever en gaan rondlopen of vliegen.
Overlast
Het Aziatisch lieverheersbeest werd in de jaren 90 naar Nederland gebracht om bladluizen te bestrijden. De overwinterende exemplaren kunnen binnenshuis soms voor overlast zorgen omdat uitwerpselen van grote groepen het interieur kunnen vervuilen. Sommige mensen kunnen allergisch reageren op de oranje vloeistof die ze afscheiden wanneer ze verstoord worden. Wageningen University en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit onderzoeken nog de invasiebiologie van het Veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje.
Hou ze buiten
Wie geen last wil hebben van een invasie door lieverheersbeestjes moet voorkomen dat deze het huis binnen komen door alle kieren goed af te sluiten. Mocht je toch een verdwaald exemplaar binnen komen kan het gewoon weer naar buiten gezet worden. Gebruik liever geen chemische bestrijdingsmiddelen, vooral niet binnenshuis.
Het KNNV is erg geïnteresseerd in waarnemingen van het Veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje. Melden kan via
waarneming.nl
.