Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Lieveheersbeestje legt eitjes | Winnaar Zelf Geschoten

  •  
21-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1183 keer bekeken
  •  

Het lieveheersbeestje is eitjes aan het leggen! Over een aantal dagen zullen de larven eruit kruipen en later transformeren tot lieveheersbeestje. Deze video is van Petra Eigenraam.

Het lieveheersbeestje heeft vier stadia in zijn leven: het ei, de larve, de pop en de adult (het volwassen lieveheersbeestje). Sommige lieveheersbeestjes hebben één generatie per jaar, terwijl anderen twee of meer generaties hebben. Het hangt af van de temperatuur en het beschikbare voedsel. 

Ei

Het vrouwelijk lieveheersbeestje kan twintig tot vijftig eitjes per dag leggen. De geel-oranje rechtopstaande eitjes worden afgezet in een groep, meestal aan de onderzijde van bladeren. Ze zijn enkele millimeters groot. Afhankelijk van de temperatuur komen de eitjes na vier tot tien dagen uit. 

larve_van_veelkleurig_aziatisch_lieveheersbeestje_5b50e37e9780c_medium

Larve van veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje

© bruinekikker

Larve

De larve van het lieveheersbeestje lijkt helemaal niet op de volwassen kever. Het is een krokodilvormig, langwerpig insect dat een beetje op een rups lijkt. Als de larve net uit het ei is gekropen, is deze één millimeter groot. Hij vervelt zich drie keer over zo’n twintig dagen en dan verpopt de larve zich. Over die periode groeit de larve tot ongeveer één centimeter in lengte. 

Larven variëren in kleur en patroon, net als volwassen lieveheersbeestjes. Ze kunnen grijs, geel, bruingeel of bruin van kleur zijn. Hoe groter de larve wordt, hoe beter de stippen op zijn achterlijf te zien zijn. 

Meteen wanneer de larve uitkomt, begint hij te eten. Het moederlieveheersbeestje heeft haar eitjes gelegd op blaadjes waar veel bladluizen op zitten. Die lust de larve wel. Ook eet hij de lege eischalen en onbevruchte eieren op. De larve eet voor zijn ontwikkeling tot pop zo’n 200 tot 600 bladluizen. 

pop_veelkleurig_aziatisch_lieveheersbeestje_60ca3be5506c6_medium

Pop van veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje

© daksaya

Pop

De larve eet totdat zijn huid als het ware openbarst. Onder de oude huid bevindt zich een nieuwe huid, vochtig en zacht. De larve hecht zich aan het blad en verandert in een pop van ongeveer 3,5 millimeter groot. De verpopping duurt zeven tot tien dagen. Poppen kan je ook in alle kleuren tegenkomen: geel, oranje, grijs, bruin of zwart, met of zonder stippen. 

veelkleurig__aziatisch_lieveheersbeestje_5b59f9629916f_medium

Volwassen veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje

© johnnn

Adult

Het volwassen lieveheersbeestje komt tevoorschijn na ongeveer een week, door uit de pophuid te scheuren. Op het moment dat het lieveheersbeestje uit de pop komt, heeft het gele dekschilden zonder patronen. Later kleurt het lieveheersbeestje rood. Dat is een waarschuwingskleur: de opvallende kleur schikt vijanden af. 

Bron: Biogroei

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.