Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Liefdesritueel van de zwaan | Compilatie Zelf Geschoten

  •  
10-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3157 keer bekeken
  •  

In het vroege voorjaar zijn er al zwanenpaartjes gespot door een paar Vroege Vogels. Zij filmden de indrukwekkende balts, paring en ook de strijd die soms met concurrenten gestreden moet worden. In de compilatie zijn knobbelzwanen en zwarte zwanen te zien. De beelden zijn gemaakt door Harry Heuven, Myra Brons en Bob Meeuwis.

Tot de dood ons scheidt

De meeste zwanenpaartjes blijven bij elkaar tot de dood. Jonge paartjes zoeken samen een territorium, vaak in de geboorteplaats van het vrouwtje. Als de partner overlijdt, blijft het mannetje of vrouwtje in dat territorium tot zich een nieuwe partner aandient. In deze video zie je vechtende zwanen. Filmer Bob Meeuwis: “Het gevecht was al bezig toen ik langskwam en het was nog gaande toen ik na ruim een kwartier verder ging. Mogelijk had één van de mannetjes al een paar gevormd met het vrouwtje dat er gestrest omheen liep.”

Paringsdans

In de compilatie zie je de zwanenpaartjes eerst een paar keer hun kopjes onder water steken. Dan is het zover. Het mannetje klimt op de rug van het vrouwtje. Hij pakt haar nek vast met zijn snavel. Zo houdt hij haar boven water tijdens het paren. Na een paar seconden is de paring voorbij. De zwanen strekken hun nek lang uit en komen dan weer samen. Hun nekken vormen een ‘hartje’. Ze schudden met hun staart, en dan gaan ze zich wassen. Onderstaande video is gemaakt door Wieja van der Kamp,

Broedsel

Zwanen leggen tussen de 5 en 7 eieren per broedsel. Het vrouwtje broedt deze tussen de 30 en 40 dagen uit. Daarna durt het ongeveer 6 weken voor de jonge zwanen uitvliegen.

Hoe herken je de zwaan? 

De knobbelzwaan is verreweg de meest algemene soort in Nederland. Je kunt ook zwarte zwanen tegenkomen in ons land, die goed te herkennen zijn aan hun bijna volledig zwarte verenpak met enkel witte handpennen en een rozerode snavel. Dit zijn ontsnapte of uitgezette exemplaren en worden beschouwd als invasieve exoten. 

Meer over:

zwaan, balts
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

Bot.13
Bot.1313 feb. 2023 - 15:42

Wauw wat een mooie zwanen!

Sophietje123123
Sophietje12312313 feb. 2023 - 15:42

Gaaf!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.