Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Libris Literatuurprijs, nationale bloem en alle overige onderwerpen

  •  
07-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
173 keer bekeken
  •  
5-vlnr-Donald-Niedekker,-Peter-Zantinhgh,-Yves-Petry,-genomineerden-Libris-Literatuurprijs

Hier volgt een overzicht van de overige reportages en interviews uit de uitzending van 7 mei 2023. Kijk hier op welke momenten u de fragmenten terug kunt luisteren in de uitzending:  
00:38:10 - Klimaat en natuur bij Libris Literatuurprijs
00:51:15 - Verkiezing van de Nationale Bloem

Rol bij klimaat en natuur bij Libris Literatuurprijs

"Als de wereld verandert, verandert de literatuur. En als de literatuur verandert, verandert de wereld. Zelden was dat zo evident als de afgelopen jaren. De coronacrisis, de gevaren die onze planeet bedreigen, de razendsnel toenemende digitalisering, de oorlog op ons continent, het slavernijdebat – ze raken de literatuur", aldus de jury van de Libris Literatuurprijs over huidige literatuur. Dit jaar gaan zelfs drie van de zes genomineerde boeken over het klimaat of de natuur. Reden voor Vroege Vogels om met de drie schrijvers op pad te gaan, de natuur in. Een vaartocht door Noord-Holland met auteurs Donald Niedekker, Yves Petry en Peter Zantingh.

Update: maandag is bekend gemaakt dat De Libris Literatuur Prijs 2023 gaat naar Anjet Daanje met haar roman 'Het lied van ooievaar en dromedaris'. Dat maakte juryvoorzitter Beatrice de Graaf bekend op het feestelijke diner in Felix Meritis in Amsterdam: "Het lied van ooievaar en dromedaris omvat alles wat excellente literatuur te bieden heeft. Prachtige natuurbeschrijvingen, fraai gecomponeerde zinnen, eigenzinnige zinsconstructies, romantische poëzie en een betekenisvolle inhoud. Het is een roman van de buitencategorie die hart en hoofd beroert. En die via de verbeelding betekenis geeft aan de mysterieuze cyclus van leven en dood".

Verkiezing van de Nationale Bloem

Duitsland, Jordanië en de VS gingen ons voor en hebben een nationale bloem. Nederland nog niet. Maar daar komt nu een eind aan! Nog steeds kun je stemmen op de Nationalebloem.nl!  Kies vijf bloemen uit de 40 wilde bloemen op de longlist. Zondag 12 mei maken we de shortlist bekend. Rogier van Vugt, van de Hortus in Leiden is een van de initiatiefnemers en hij praat ons bij over de stand van zaken.  Merkt hij dat de verkiezing leeft onder de mensen?  

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.