Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Libellenvlonder

  •  
20-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Oldeberkoop heeft een vennetje met maar liefst veertig libellensoorten, waaronder de zeer zeldzame Oostelijke witsnuitlibel. Geen wonder dat fotografen elkaar verdringen om het mooiste plaatje te maken. Een pas aangelegde libellenvlonder moet de fotografen ruimte en de libellen rust geven.
In de 2005 werd de al meer dan twintig jaar in Nederland uitgestorven Oostelijke witsnuitlibel weer gezien in de Catspoele bij Olderberkoop. Heel libellenminnend Nederland stond op zijn kop. Iedereen wilde deze zeldzame libel zien. En daar zat meteen het gevaar. Hoe voorkom je dat larven en larveneitjes worden vertrapt en de rust in dit kwetsbare natuurgebied wordt verstoord?
Peter de Boer, ecoloog en oud medewerker van It Fryske Gea bedacht de libellenvlonder. Deze voor Nederland unieke vlonder is zowel voor de libel als voor de natuurliefhebber fijn. Libellen zitten immers graag op een warm plekje, en de liefhebber kan 'm zo toch van dicht bij zien. Woensdag 1 juni wordt de vlonder officieel in gebruik genomen
De libellenvlonder is een project van It Fryske Gea en Onderzoeksbureau faunax .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.