Wat later dan de afgelopen jaren sluipen nu de libellen volop uit. Ze hebben de winter doorgebracht als larve en de eerste tien soorten zijn inmiddels ook als libel gezien. Van de juffers is de variabele waterjuffer het meest gemeld. Van de grotere libellen werden al flink wat meldingen van de viervlek doorgegeven.
Water warmt minder snel op dan de lucht en het moet dan ook al wat langer warm en zonnig zijn geweest voordat de larven zich zover ontwikkeld hebben dat de libellen eruit kunnen kruipen. De afgelopen dagen zijn er veel soorten doorgegeven via de invoersites Telmee en Waarneming.nl. Van de juffertjes, de kleine en slanke libellen met hun vleugels over hun lijfje gevouwen, is de variabele waterjuffer het meest gemeld. De meeste dieren hebben nog niet de opvallend blauw met zwarte kleur, want die krijgen ze pas na enige dagen actief te zijn geweest. Nu is de tekening op het borststuk al vaag te zien en jonge beesten zijn ook te herkennen aan de nog glimmende vleugels.
Van de grotere libellen zijn er al flink wat meldingen van de viervlek. Deze libel is vooral aanwezig op de zandgronden en in laagveengebieden en is erg goed herkenbaar aan de zwarte vlekken in de vleugel. Aan de vleugeltip hebben de meeste libellen al een zwarte stip, pterostigma genoemd, maar de viervlek heeft ook nog extra zwarte vlekken in de vleugelbochten. Aangezien er vier vleugels met een dubbele zwarte vlek aanwezig zijn zou achtvlek een betere naam voor deze libel zijn. Ook aan de vleugelbasis bevindt zich een zwarte driehoekige vlek. Viervlekken zullen de komende weken nog veel uitsluipen en zijn in veel gebieden de meest talrijke soort in het voorjaar.