Australische wetenschappers hebben een 380 miljoen jaar oude vis gevonden die met een navelstreng aan een embryo is verbonden. De ontdekking van het fossiel betekent dat het levend baren van nageslacht al zo'n 200 miljoen jaar langer voorkomt in het dierenrijk dan tot nu toe gedacht.
De tot nu toe onbekende diersoort baarde waarschijnlijk levende jongen op dezelfde manier zoals sommige haaiensoorten vandaag de dag nog doen. De ontdekking toont volgens de studie ook aan dat seks met penetratie ouder is dan tot nu toe gedacht. De onderzoeksresultaten staan in jongste editie van het wetenschappelijke blad Nature.
,,Dit is zeker een van meest bijzondere fossielen die ooit is gevonden'', aldus paleontoloog en onderzoeksleider John Long. ,,Het is niet alleen het allereerste fossiele embryo met een navelstreng, maar sowieso het oudste fossiel van een levendbarend dier.'' Het fossiel werd gevonden in de Gogo-formatie in West-Australië, waar de laatste dertig jaar meer fossiele vissen uit die tijd zijn gevonden.
De ongeveer 25 centimeter lange 'moedervis' behoorden tot de placodermen, een uitgestorven gewerveld dier dat 420 tot 350 miljoen jaar geleden leefde. Het fossiel dat is gevonden en geprepareerd had een circa 7 centimeter lange babyvis in haar buik, met een navelstreng eraan.